O povešenju dojk ali ptozi govorimo, kadar je prsna bradavica pod ravnino (inframamarne) gube pod dojko. Največkrat je ptoza posledica izgube teže, spremenjenih lastnosti kože zaradi solarno-klimatskih učinkov in staranja ter zmanjšanja žlezno-maščobnega tkiva, zaradi hormonskih sprememb (nosečnost, dojenje, menopavza) ali spremembe telesne teže.

Postopek

Če sta dojki povešeni in »prazni« – brez povečane količine maščobno-žleznega tkiva, ju le preoblikujemo z izrezom odvečne kože. Dober estetski kirurg bo iz obstoječe povešene dojke napravil novo dojko s preoblikovanjem žlezno-maščobnega tkiva (»avtoprotezo«) in nato preoblikoval še kožo dojke. Le tisti, ki pozna vse kirurške tehnike operacije dojk, bo včasih predlagal tudi kombinacijo tehnike dviga in sočasnega povečanja dojke (mastopeksije in augmentacije). Manjše korekcije lahko opravimo v lokalni anesteziji in sedaciji, večje pa v splošni anesteziji. Po operaciji svetujemo ustrezne posebno oblikovane kompresijske nedrčke.

Možni zapleti

Med zaplete sodijo izliv krvi (hematom), ki zelo redko zahteva takojšnjo dodatno operacijo, okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran (zlasti pri kadilkah), asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, ki jih lahko popravimo leto dni po prvi operaciji, in ponovno povešenje zaradi sile težnosti, spreminjanja telesne teže, hormonskega neravnovesja in drugih vzrokov.

Zavedati se je treba, da mora biti kirurška tehnika natančno izbrana in poseg tehnično brezhibno izveden. Le kirurg z ustreznimi izkušnjami na področju kirurgije dojk bo lahko svetoval tudi morebitno sočasno povečanje dojk z vsadkom ter s kombinirano tehniko ženski omogočil najboljši rezultat in osebno srečo.

dvig dojk

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112