Zelo malo žensk ima popolnoma simetrični dojki. Približno četrtina jih ima po končanem telesnem razvoju različno obliko in/ali velikost leve in desne dojke. Veliko žensk ima eno dojko za petino večjo od druge, kar še vedno sodi v okvir normalne naravne asimetrije. Dojki se lahki razlikujeta tudi v obliki, položaju na prsnem košu, pa tudi v obliki ter velikosti bradavic in kolobarja. Posebna oblika dojke je tuberozna oblika, ko se žlezno tkivo kot skozi prstan boči preko razvlečenega kolobarja.

 

Postopek

Pri asimetriji dojk je treba najprej oceniti stopnjo asimetrije in natančno opredeliti problem. Po natančnem pogovoru s pacientko predlagamo ustrezne rešitve. Odločamo se med tehnikami preoblikovanja žlezno-maščobnega tkiva, dodajanja lastnega maščevja (lipofiling), zmanjšanja ali povečanja ene ali obeh dojk. Pri tem pogosto uporabimo silikonske vsadke različnih oblik in velikosti za vsako dojko posebej. Pogosta je tudi kombinacija povečanja ene dojke ter zmanjšanja in preoblikovanja druge dojke. V določenih primerih so potrebni tudi večstopenjski pristop in kasnejše manjše korekcije. Operacija navadno poteka v splošni anesteziji in zahteva od eno- do dvodnevno bolnišnično zdravljenje. Po operaciji svetujemo ustrezne posebno oblikovane kompresijske nedrčke.

Možni zapleti

Mednje sodijo izliv krvi (hematom), okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran, asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, slabša občutljivost bradavice, nepravilna oblika ene ali obeh dojk.

Korekcija asimetrije dojk je zahtevna naloga za kirurga. Ta potrebuje za dober rezultat obilo znanja in izkušenj ter individualen pristop. Pacientke mora tudi seznaniti s spremembami, ki bodo posledice hormonskih sprememb in sprememb v telesni teži.

 

asimetrija dojk

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112