Popravki po lepotnih posegih na dojkah so relativno pogosti in so posledica slabega načrtovanja, izvedbe operacije ali nepričakovanih zapletov. Korekcije po zmanjšanju ali dvigu dojk so največkrat potrebne zaradi grdih brazgotin, manjše asimetrije, gub in nepravilne oblike dojk. Pri povečanju dojk pa so korekcije potrebne zaradi težav z vsadki: bodisi zaradi napačne izbere velikosti in oblike vsadka, slabe tehnične izvedbe operacije bodisi zapletov.

Naravno je, da se okoli tujega materiala – vsadka napravi tkivna ovojnica. Če se ta zadebeli in skrči, začne iztiskati vsadek ali pa celo spremeni obliko vsadka in dojke. Največkrat se zaplet pojavi v letu dni – pri 10 do 60 odstotkih bolnic, lahko pa tudi kasneje. Najverjetneje je vzrok za nastanek tkivne ovojnice subklinična okužba (biofilm) z bakterijo (stafilokokom), ki je sicer običajno prisotna na koži. Zapletu se najlažje izognemo z dobro kirurško tehniko, upoštevanjem asepse in uporabo teksturiranih vsadkov, ki jih vstavimo pod veliko prsno mišico. Raziskave kažejo, da so dandanes kontrakture tkivne ovojnice mnogo redkejše kot nekoč.

Razlikujemo štiri stopnje tkivnih kontraktur po Beckerju:

  • Becker I: dojka je normalna, mehka, vsadka ne tipljemo,
  • Becker II: dojka je minimalno trša na otip, vsadek ni viden,
  • Becker III: dojka je trša, vsadek pa viden in ga zlahka otipljemo,
  • Becker IV: dojka je boleča, trda in nepravilne oblike.


Pri III. ali IV. stopnji je potrebna operacija, pri kateri lahko del ali celotno tkivno ovojnico izrežemo ali pa jo samo ločimo od vsadka, ki ga potem prestavimo v novo ležišče (žep) in prekrijemo z mehkimi tkivi. Druga možnost je, da kapsulo le narežemo v koncentrični ali radialni obliki, vendar lahko v tem primeru pri več kot tretjini bolnic pričakujemo ponovitev kontrakture. Pri okužbah, granulomu, pretrganju ovojnice vsadka ali drugih večjih nepravilnostih je treba vsadek odstraniti oziroma zamenjati. Ovojnica vsadka se lahko pretrga zaradi različnih tehničnih ali drugačnih vzrokov. Diagnozo postavimo s kliničnim pregledom, ko opazimo spremenjeno obliko dojke, in jo potrdimo s slikovnimi preiskavami (MRI). V literaturi so objavljeni različni podatki o pretrganju silikonskih vsadkov pri estetskih posegih (30 odstotkov se jih zgodi v petih letih, 50 odstotkov v desetih letih in 70 odstotkov v 17 letih). Pri vsadkih nove generacije je pretrganje ovojnice manj pogosto in silikon ne izteka. Če ugotovimo, da se je vsadek pretrgal, ga je treba odstraniti in zamenjati z novim.

Pacientke so z rezultatom tovrstnih operacij navadno zadovoljne, ker poleg estetskega problema rešujemo tudi zdravstveni in funkcionalni problem.

Popravki po estetskih posegih na dojkah (revizijski posegi na dojkah) so zahtevni in od kirurga zahtevajo veliko znanja, izkušenj ter zapletene tehnične rešitve, kajti anatomija je spremenjena, pri izbiri rezov nas omejujejo obstoječe brazgotine, tkivo dojke je stanjšano in koža raztegnjena. Zato so zapleti nekoliko pogostejši in idealne rešitve redke.

 

popravki po posegih

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112