Brezplačno parkiranje za obiskovalce Doktor 24


 

Torek, 16.08.2016

Zobje

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Pred štirimi tedni sem precej nerodno padla in z brado močno udarila ob tla. Pri tem sem z zobmi tako poškodovala ustnico, da je bilo potrebno šivanje. Ker je prišlo do udarca z zobmi, so mi opravili RTG zob – ortopan, ki je pokazal, da so kosti cele. Zakaj pišem?

Skrbita me dve stvari. Ker imam implantat (dvojka zgoraj), se bojim, da bi se posledice lahko pokazale pozneje – kako naj vem? Na levi strani zgoraj pa imam mostiček, za katerega imam občutek, da ne drži dobro. Če ugriznem na enem delu, se zdi, da želi popustiti na drugi strani – in obratno. Na kaj moram paziti in predvsem kaj storiti?

Že vnaprej se malo bojim – na eni strani stroškov, na drugi pa predvsem dolgega čakanja. Brez zamere, ampak čakanje na zobozdravnika je vedno predolgo, na koncu pa vedno plačaš, pa naj bo to zobozdravnik v zdravstvenem domu ali pa privatni.

Hvala za odgovor, B.


Spoštovani,

Ob vsaki poškodbi v področju čeljusti je dobro poznati mehanizem delovanja sil na zobovje oziroma prizadete strukture. Z razumevanjem delovanja sil lažje sklepamo o njihovih posledicah. Poškodbe delimo na poškodbe mehkih in trdih tkiv.

Ocenimo vidne poke oziroma odkruške zob, prevlek, proteze. Določimo stopnjo premičnosti delcev krone ali celotne krone, premika zob in zobnega odrastka ter kakršne koli nenavadne premike drugih anatomskih struktur, ki bi kazale na zlome. Nujna je tudi rentgenska diagnostika (ortopan, lokalni posnetek).

Implantat je tujek v kosti, ki ga slednja popolnoma obraste in ni premičen. Na implantat vijačimo krono na različne načine. Sila, ki bi delovala na tako krono, bi prej zlomila vezni člen kot izbila implantat iz kosti. V tem primeru bi se krona začela majati, motila bi ob ugrizu, seveda pa to ne bi nič bolelo. Torej če ni vidnih pok kosti in se zobna kost ne premika, bi rekel, da je z implantatom vse v redu.

Zob je v kosti vpet prek vezivnih vlaken. Tako se povsem zdrav zob lahko v kosti giblje do 0,3 milimetra v vsako stran. Ta vez pa pomeni premikanje zoba tudi ob poškodbi (navznoter, navzven, levo, desno, naprej, nazaj in izbitje zoba). Premikanje mostovne konstrukcije bi prej predpisal odcementiranju prevleke ali poke samega zoba pod prevleko (verjetnost poke je se večja, če je zob oskrbljen s fiksnoprotetičnim sidrom). Mostiček, ki se premika in maje, vsekakor pomeni, da nekaj ni v redu z nosilcem pod njim. Vsekakor svetujem, da čim prej obiščete zobozdravnika, ki bo rentgensko in klinično pregledal stanje in ocenil škodo.

Prebrano 622 krat Nazadnje urejano na Petek, 16.09.2016

Specialistične storitve

Ni terminov

24narocanje samo