Savska cesta 3, 1000 Ljubljana

Polonca Kavka, dipl. med. sestra

Telefon: 01/ 280 30 63

 

Ordinacijski čas:

PONEDELJEK   09:30 - 13:00
TOREK   08:00 - 12:00
SREDA   16:00 - 20:00
ČETRTEK   12:00 - 16:00
PETEK   08:00 - 12:00
SOBOTA   --

Opomba: Nadomestna medicinska sestra je Nina Vrankovič.

V zadnjih letih se na področju plastične kirurgije in dermatologije vse pogosteje uporablja izraz dermatokirugija. Ta zajema preproste estetske posege na površini kože, pa tudi izreze nenevarnih in nevarnih kožnih tumorjev. Kožni tumorji spadajo med najpogostejše tumorje pri človeku. Delimo jih v tri skupine: benigni (nenevarni), premaligni (potencialno nevarni) in maligni (nevarni) tumorji. Benigne kožne tvorbe navadno ne zahtevajo kirurškega zdravljenja. Z bolnikom se dogovorimo za samoopazovanje in kontrolne preglede. Kirurška odstranitev pa je potrebna ob mehanskem draženju tvorbe, neprijetnem občutku srbenja, bolečini ali zaradi estetskih zahtev na željo pacienta.

Ob sumu na premaligno kožno tvorbo to kirurško odstranimo in vzorec pošljemo na histološko preiskavo. Uspešnost zdravljenja malignih tumorjev kože pa je odvisna od zgodnje diagnostike tumorja in pravilne izbire metode zdravljenja. Med malignimi tumorji sta najpomembnejša bazalno- in spinalnocelični karcinom, ki nezdravljena povzročata lokalno uničenje tkiva. Pojavljajo se zlasti pri starejših ljudeh. Najnevarnejši maligni tumor kože pa je melanom.

Postopek

Najprimernejša metoda je kirurški izrez tumorja z varnostnim robom in histološka preiskava tkiva za oceno razširjenosti tumorja in uspešnosti odstranitve. Glede na velikost in mesto kožnega tumorja poznamo več načinov kirurškega zdravljenja:

  • izrez in neposredni šiv rane,
  • izrez in kritje kožne vrzeli s prostim presadkom kože,
  • izrez in kritje kožne vrzeli z lokalnim kožnim režnjem.


Operacija navadno poteka v lokalni anesteziji. Kirurg najprej izbere smer in obliko reza, varnostni rob, tvorbo v celoti odstrani, ustavi krvavitev in zašije rano po plasteh (podkožje in koža) tako, da so šivni znaki malo opazni (tekoči kožni šiv), brazgotina pa tanka v ravnini kože. Šive po posegu odstranimo peti do štirinajsti dan, odvisno od dela telesa in napetosti šivne črte. Kasneje svetujemo masažo s protibrazgotinskim mazilom in ustrezno zaščito proti sončnimi žarki.

Z zgodnjo diagnostiko in pravočasnim zdravljenjem se izognemo velikim operativnim posegom, ki so povezani s slabšo prognozo, večjo možnostjo ponovitve tumorja in slabšim estetskim rezultatom.

Napake v prepoznavi so lahko usodne. Včasih je pacient zmeden, saj različni dermatokirurgi priporočajo najrazličnejše načine zdravljenja kožnih tumorjev: kriokavstika, ekskohleacija, povrhnja elektrodesekacija, elektrokoagulacija, obsevanje, fototerapija, in uporabo različnih mazil. Skupna slaba lastnost zdravljenja brez kirurškega izreza je, da nimamo histoloških podatkov o kožnem tumorju (kaj smo odstranili), podatkov, ali smo tvorbo v celoti odstranili (robovi in dno – »v zdravo«). Pogosto je tudi počasnejše celjenje z večjo možnostjo okužbe kože in ponovitve tumorja.

dermatokirurgija

Zdravnik: Rok Lokar, dr. med., specialist družinske medicine

Sestra: Andreja Stare, dipl. babica Telefon: 01 280 30 63

Ordinacijski čas:

PONEDELJEK   7-20
TOREK   8-13
SREDA   7-20
ČETRTEK   7-13
PETEK   7-12
SOBOTA   --

 

Vsako leto se po svetu za tetoviranje odloči vse več ljudi. Nekatere ocene kažejo, da je v ZDA tetoviranih približno 10 odstotkov moških, za poslikavo lastnega telesa pa se, prav tako v ZDA, vsako leto odloči že 24 odstotkov študentov. Popularnost tetovaž iz leta v leto narašča tudi pri nas. Vendar pa marsikdo to odločitev kasneje obžaluje in si želi moteč okras na svoji koži za vedno odstraniti, kar pa, žal, ni vedno tako preprosto. Zadnje raziskave kažejo, da si v ZDA odstranitve tetovaže želi 17 odstotkov ljudi, po 40. letu starosti pa celo več kot 50 odstotkov. Podoben trend opažamo tudi pri nas.

lasersko odstranjevanje tetovaz 1

 

 

Postopek

Laser je danes postal zlati standard za odstranjevanje tetovaž, saj v rokah strokovnjaka omogoča učinkovito, brezkrvno zdravljenje z nizkim tveganjem in minimalnimi stranskimi učinki. Laserski žarek točno določene valovne dolžine namreč razbije barvilo v dovolj majhne delce, ne da bi poškodoval druge kožne strukture. Razgrajene delce tetovaže potem po naravni poti odstrani naš imunski sistem, kar pa traja več tednov. Poseg lahko opravimo brez anestezije, v redkih primerih pa v lokalni anesteziji. Običajno traja 10–20 minut, lahko pa tudi dlje, odvisno od velikosti tetovaže. Po terapiji z laserjem lahko koža pobledi, nato se pojavita rdečica in rahla oteklina. Koža je lahko tudi nekoliko strukturno spremenjena, vendar vsi ti znaki kmalu izginejo. Za odstranitev večbarvne tetovaže je potrebno več laserjev ali kombinirana laserska naprava, ki oddaja svetlobo v zelo kratkih pulzih (laser Q-Switched), ki trajajo le nekaj nanosekund. Najnovejši Fotonin laser QX MAX je izdelan posebej za takšne posege, saj ponuja štiri različne valovne dolžine v eni napravi.

Za popolno odstranitev tetovaže je treba strokovnjaka obiskati od dva- do dvanajstkrat, odvisno od gostote, vrste in globine barvila (amaterska ali profesionalna tetovaža), velikosti tetovaže, starosti, lokacije tetovaže (dela telesa). Večje tetovaže zahtevajo več obiskov. Med enim in drugim obiskom mora miniti vsaj od štiri do šest tednov, saj imajo na ta način celice organizma dovolj časa, da odstranijo delce pigmenta. Lažje odstranljive so temne barve, kot sta temno modra in črna, več težav pa je s svetlimi barvami. V teh primerih je včasih tetovažo težko povsem odpraviti. Pigment nekaterih barv lahko vsebuje železo, ki na koži po obdelavi z laserjem oksidira. Vnaprej je težko napovedati točno stopnjo odstranitve, saj zdravnik nikakor ne more vedeti, katero od več sto barvil, ki so danes na voljo, je bilo pri tetovaži uporabljeno.

Obstaja več možnosti odstranitve tetovaž, vključno s kirurškim izrezom, dermabrazijo (brušenje kože), kemičnim pilingom. To so stare metode, ki so invazivne in boleče ter lahko pogosto povzročijo brazgotinjenje ali razbarvajo kožo. ). Zelo pomembno je, da vam tetovažo odstrani usposobljen in izkušen strokovnjak, ki natančno pozna zgradbo in lastnosti kože ter fizikalne lastnosti in način delovanja laserske naprave, ki se pojmuje kot kirurški instrument.

lasersko odstranjevanje tetovaz 2

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
 
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112