Članki iz aktualne revije

Dr. sc. Marjan Zaletel, dr. med., svetnik, specialist nevrolog je začel kot mladi raziskovalec na Inštitutu za fiziologijo, specializacijo pa opravil na nevrologiji.

Melanom Izpostavljeno

maj 16

Melanom je najnevarnejši kožni rak v dermatologiji, vendar je lahko povsem ozdravljiv, če ga odkrijemo in zdravimo dovolj zgodaj. Ključna pri tem sta samopregledovanje in opravljanje rednih pregledov kože celega telesa pri dermatologu.

Atrijska fibrilacija Izpostavljeno

maj 16

Ena najpogostejših motenj srčnega ritma pri odraslih, katere pojavnost s starostjo narašča, je atrijska fibrilacija. V starosti 80 let prizadene že deset odstotkov starostnikov. Bolezen je približno enako zastopana med spoloma in vsemi rasami.

Krčne žile Izpostavljeno

maj 16

Krčne žile na nogah so modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane vene. Tiste, ki se nahajajo v koži, so na pogled podobne pajkovi mreži in jih zato imenujemo pajkaste vene.

Zaprtje Izpostavljeno

maj 16

Vsakdo je že kdaj občutil neprijetne težave, ko ni mogel normalno, tako po pogostnosti kot po konsistenci, odvajati blata. Ljudje se med seboj med drugim razlikujemo tudi v frekvenci odvajanja blata, zato ni splošnega pravila, kaj je normalno in kaj ne. Vsak zase najbolje ve in čuti …

Oči in zaščita pred soncem Izpostavljeno

maj 16

Oko leži v orbitalni votlini in je zavarovano z vekami ter trepalnicami. Ob svetlobi se zenica skrči, poleg tega pa ob premočni svetlobi pripremo oči. To so naravni mehanizmi za zmanjšanje nevarnosti učinka škodljivih žarkov.

Bolečina v hrbtenici Izpostavljeno

maj 16

Z bolečino v hrbtenici se bo srečal tako rekoč vsakdo med nami, saj s staranjem prihaja do kopičenja degenerativnih sprememb na njej.

Laktoze (mlečnega sladkorja) je največ v svežem mleku, manj v fermentiranih mlečnih izdelkih. Sestavljena je iz glukoze in galaktoze, zato se mora pred prehodom preko črevesne stene najprej razcepiti na oba sestavna dela.

Zdravje na dopustu Izpostavljeno

maj 16

Katera zdravila in pripomočke je dobro vzeti s seboj na dopust, počitnice in potovanja, da bomo v primeru zdravstvenih težav lahko pomagali sebi in drugim?

Izgorelost Izpostavljeno

maj 16

Stanje dolgotrajnega stresa, ki vodi v izgorelost, je ena največjih zdravstvenih groženj 21. stoletja. Kakšni so prvi simptomi izgorelosti in kako si lahko pomagamo sami?

Poškodbe rekreativcev Izpostavljeno

maj 16

Ljudje, ki se zavedajo pomembnosti redne telesne aktivnosti in gibanja, se pogosto znajdejo v dilemi zaradi pomanjkanja časa zanjo.

Dokler normalno slišimo, se pomena sluha ponavadi ne zavedamo. Šele ko ga izgubimo ali ko nam začne sluh pešati, vidimo, kako pomembno čutilo je to.

Stara sem 40 let in na službenem sistematskem pregledu me je zdravnica opozorila na zvišan krvi tlak. Svetovala mi je, naj pazim pri prehrani in se naučim kakšne tehnike sproščanja. Prosim za nasvet, kaj še lahko storim zase in se izognem zdravljenju s tabletami.

Klop pod klopjo Izpostavljeno

maj 16

Klopi živijo v Sloveniji skoraj povsod (tudi pod klopmi), pred njimi smo varni le visoko v gorah (a moramo do tja priti brez slepih potnikov – klopov). Živijo namreč v gozdni podrasti in travi do 600 metrov nadmorske višine, včasih pa tudi višje (vse do 1600 metrov).

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
 
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112