• 1

Tomaž Silvester. Je športnik. V prvih letih osnovne šole je bil smučarski skakalec, potem je do polovice srednje šole treniral plavanje, takrat pa je odkril čar teka in šarm turnega smučanja ter postal navdušen gornik. Rad tudi posluša glasbo, goji bonsaje, skrbi za ribice v svojem akvariju... Je tudi pravi družinski človek, predvsem pa je ortoped. Življenja si namreč ne zna predstavljati brez ortopedije, dela, ki mu posveti večino dneva. Mag. Tomaž Silvester, dr.med., specialist ortoped, vodja ortopedske dejavnosti v Splošni bolnišnici Jesenice.

Objavljeno v Pogovor

Pandemija spolno prenosljivih okužb v svetu narašča, saj po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto prizadene 499 milijonov ljudi, najbolj pa so ji izpostavljeni mladi.

Objavljeno v Tema meseca

 

Težave v spolnem življenju oziroma motnje z erekcijo vsakega moškega zelo hudo prizadenejo. Nedolgo tega je bila to izrazita tabu tema, o kateri se ni govorilo, zato je težave reševal oziroma se z njimi soočal vsak po svoje.

Objavljeno v Tema meseca

Genitalni herpes je spolno prenosljiva okužba z virusom herpes simpleks v predelu spolovila, to je kjerkoli med popkom in dimljami. Obstajata dva tipa virusa (tip I in tip II) in oba lahko povzročita okužbo. Ista virusa lahko povzročita tudi okužbo na ustnicah, ki je celo pogostejša in ni genitalni herpes.

Objavljeno v Tema meseca
Petek, 13.06.2014

Uroinfekt - Ko gori voda

Pogosto odvajanje seča v majhnih količinah, siljenje na vodo, bolečine ali pekoči občutki ob uriniranju, smrdeč urin, kri v vodi ali celo ledvene bolečine in povišana telesna temperatura so značilni simptomi in znaki, ki jih povezujemo z okužbo sečil.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Široka ponudba zobozdravstvenih storitev v tujini, ki ponujajo hitre, ugodne, kvalitetne in dolgoročne rešitve, premami marsikoga. Zaradi vrojenega strahu pred zobozdravnikom si vsi želimo opraviti s terapijo čim hitreje in pri tem ohraniti nespremenjen videz zobovja. Vprašanje je, ali je tak pristop k zobozdravstvu strokovno utemeljen in na koncu res najugodnejši?

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Pri človeku je sluh je prvo čutilo, ki se razvije. Otrok že v maternici zaznava zvok. Pozneje v življenju je sluh najpomembnejše čutilo, ki omogoča medčloveško komunikacijo in tako pomembno vpila na duševno zdravje in čustveno ravnovesje. Prizadetost sluha ima različne vzroke.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Poletje je pred vrati in s tem tudi čas izletov in potovanj. Mnogi se boste odpravili na krajša ali daljša potovanja v bližnje ali pa bolj eksotične kraje. Ne glede na trajanje in cilj poti je priporočljivo potovanje dobro načrtovati.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 13.06.2014

Previdno s soncem

Brez sonca življenja na Zemlji ne bi bilo. Njegovi žarki na človeka v mnogih pogledih delujejo blagodejno, ker dobro vplivajo na psihično počutje, poleg tega pa v koži omogočajo nastajanje za življenje pomembnega vitamina D. Vendar sončna svetloba ne prinaša le koristi, saj naši koži pretirano izpostavljanje soncu škodi.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 13.06.2014

Zaščita pred soncem

Oko leži v orbitalni votlini in je zavarovano z vekami in trepalnicami. Ob svetlobi se zenica skrči, poleg tega pa ob premočni svetlobi pripremo oči. To so naravni mehanizmi za zmanjšanje nevarnosti učinka škodljivih žarkov. Tudi ozonska plast zaustavi del škodljivih sevanj, a se koncentracija ozona v stratosferi pri nas vse bolj manjša.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda