• 1

 Dr. Franc Vindišar se je rodil meseca julija leta 1968 v Kranju. Po osnovni in srednji šoli se je vpisal na Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Leto 1994 je bilo izjemno: takrat je končal študij, se poročil, preselil v Laško, dobil prvega sina in se zaposlil v Splošni bolnišnici Celje. Po opravljenem stažu in sekundariatu je začel opravljati specializacijo iz splošne kirurgije, med katero se mu je rodil drugi sin. Specializacijo je zaključil leta 2001 in se najprej zaposlil na Otroškem oddelku kirurških strok, od 2005 dalje pa dela na Travmatološkem oddelku. Leta 2007 je postal predstojnik Oddelka za skupne potrebe kirurgije in oktobra 2011 strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje.

Objavljeno v Pogovor
Petek, 11.07.2014

Možganska kap

Možganska kap je zelo resen akutni (povratni ali nepovratni) bolezenski pojav, ki ga povzroči nenadna motnja pri oskrbi možganov s krvjo, kar lahko poškoduje možgansko tkivo. Možganska kap je eden izmed vodilnih razlogov za smrt vsepovsod po svetu.

Objavljeno v Tema meseca

Na potovanjih na potnike prežijo tudi številne neprijetnosti in različna tveganja, ki so lahko za otroke in nosečnice večja kot za odrasle. Da bi bilo potovanje čim prijetnejše, je potrebna dobra priprava.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 11.07.2014

Poletne nadloge

Poletje je spet tu. To je letni čas, ki se ga večina veseli zaradi počitnic na morju ali kje drugje, kjer človek lahko malo pozabi na vsakdanje obveznosti in se spočije. Da ne bi bilo vse tako popolno, obstajajo manjša in večja bitja, ki z nami sobivajo in nam poleti lahko povzročajo nevšečnosti.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 11.07.2014

Nevarna sončarica

Sončarica je lahko zelo nevarno bolezensko stanje, ki nastane kot posledica čezmerne izpostavljenosti nezavarovane glave soncu. Pri navadno spremljajočih visokih temperaturah zraka in visoki relativni zračni vlagi lahko odpovedo mehanizmi uravnavanja telesne temperature, kar lahko povzroči toplotni udar. Zaradi močno zvišane telesne temperature so moteni nekateri življenjsko pomembni mehanizmi, ki lahko povzročijo tudi zelo hude posledice oziroma smrt.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Potenje je naraven in zdrav način uravnavanja telesne temperature in izločanja presnovkov skozi kožo. Ko termoregulacijsko središče v možganih zazna, da se telo pregreva, s povečanim znojenjem le-tega spet uspešno ohladi.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 11.07.2014

Problemi pri potapljanju

S komercialnim in raziskovalnim, predvsem pa rekreacijskim potapljanjem se v zadnjih letih ukvarja vedno več ljudi. Kakor je potapljanje na eni strani lepa, zanimiva in vznemirljiva dejavnost, je po drugi lahko nevarna.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

S protetičnimi deli nadomestimo manjkajoče zobe v ustni votlini. Ob nastalih vrzelih v zobni vrsti se odločamo za različne rešitve, ki nam jih ponuja sodobno zobozdravstvo. Ob končani terapiji povrnemo stomatognatnemu sistemu nazaj njegovo grizno, biološko, fonetično in tudi estetsko funkcijo.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Petek, 11.07.2014

Riževa solata s tuno

 

Poleti so solate vsekakor odlična izbira za glavni obrok, saj delujejo osvežilno. Kombinacij je nešteto, omejene so samo z domišljijo in okusom. Za osnovo mešanih solat se odlično obnesejo testenine ali riž. Odlične so tudi kot lahek obrok (na primer za večerjo, v tem primeru seveda potrebujemo nekaj manjšo količino).

Objavljeno v Doktor kuha

Ključna beseda