• 1

Dr. Simona Borštnar, dr. med., specialistka interne medicine in internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana, specializirana za zdravljenje raka dojk in urogenitalnih rakov, je diplomirala leta 1993 na ljubljanski Medicinski fakulteti, magistrirala leta 1998 na temo klinična onkologija, doktorirala pa leta 2003.

Objavljeno v Pogovor
Ponedeljek, 10.11.2014

Zakaj nastane sladkorna bolezen

Poznamo več tipov sladkorne bolezni. Skupna lastnost vsem je, da se nivo krvnega sladkorja dvigne nad normalo, razlogi za to pa so različni.

Objavljeno v Tema meseca

Kadar na stopalih zaznamo slabe tipne pulze ali jih ne tipamo, opravimo meritev gleženjskega indeksa, ki pokaže, ali je prisotna motnja prekrvitve stopal na nivoju večjih žil.

Objavljeno v Tema meseca

Ko je visok krvni sladkor prisoten dlje časa, povzroči okvaro notranje stene drobnih in velikih žil. Ta okvara je še hitrejša in hujša, če sladkorno bolezen spremljajo povišane vrednosti maščobe (holesterol) in krvni tlak. Okvara večjih žil se kaže kot pospešena ateroskleroza, zožene žile pa zmanjšajo pretok krvi v možgane, srčno mišico, ledvica in noge.

Objavljeno v Tema meseca

Rak prostate je postal v zadnjih letih najpogostejši rak pri moških tudi v Sloveniji. Po letnem številu obolelih je prehitel tako kožnega raka kot raka na črevesju. S starostjo se delež obolelih še občutno poveča.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Ponedeljek, 10.11.2014

Prehladna obolenja

Z jesenjo prihaja čas prehladnih obolenj, ki jih povzroča več sto vrst virusov.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Koliko zobozdravnikov ima vaša družina? Ali ne bi bilo družinskim članom lažje obiskovati samo enega zobozdravnika? Ste svojega zobozdravnika že vprašali, če morda ve oziroma vam lahko svetuje, kam vašega otroka peljati na pregled? Ste od svojega zobozdravnika že slišali odgovor, da žal dela samo odraslim? Ali vam ne bi bilo lažje zaupati otroka osebi, ki ji tudi vi zaupate oskrbo svojih zob in ohranjanje zdravja ustne votline?

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Seboroična keratoza (lat. Keratosis seborrhoica) ali starostna bradavica, kot jo pogovorno imenujemo, je najpogostejša med številnimi kožnimi tvorbami, ki s procesom staranja nastajajo na koži. Gre za benigni, to je nenevarni kožni tumor, ki zraste iz zgornje plasti kože.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Ponedeljek, 10.11.2014

Klopi in gobe

Jeseni nas gozdovi obdarijo s svojimi plodovi. Nabiranje kostanja ali gob pa nosi s seboj skrite nevarnosti, ki se jim lahko ognete, če ste nanje pripravljeni.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Pri otrocih in mladostnikih je kronična venska bolezen redka, ima jo približno 20 odstotkov ljudi, starih 35 let, in kar polovica ljudi, starih več kot šestdeset let. Venska kri se iz nog navzgor proti srcu vrača pasivno, predvsem s pomočjo krčenja mišic meč, ki žile od zunaj stisnejo in potisnejo kri navzgor.

Dodatne informacije

  • Znaki in simptomi Bolečina v nogah, Otekle noge, Utrujene noge, Krči v nogah, Srbeča koža goleni, Kompresijsko zdravljenje
Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda