• 1
Sreda, 08.07.2015

Ostaja dober občutek

Dr. Edvard Pirnat je uvodoma povedal, da je v srednji šoli sicer nekoliko kolebal med študijem elektrotehnike, a se je nato odločil za študij medicine. Pomembno vlogo pri odločitvi je imela njegova mama: »Moja mama je upokojena ginekologinja in mi je večkrat predstavila lepote zdravniškega poklica.«

Objavljeno v Pogovor

Poletje nas z dolgimi, toplimi dnevi, obsijanimi s prijetnim soncem kar samo spodbuja k bolj aktivnemu in sproščenemu preživljanju prostega časa.

Objavljeno v Tema meseca

Odhajate na zaslužen dopust? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, da boste imeli čim manj težav in vam bodo letošnje počitnice ostale v najlepšem spominu.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo potrebam drugih organov in tkiv. Gre za klinični sindrom, ki je lahko posledica različnih bolezni. Največkrat do srčnega popuščanja pride zaradi obolenja srčne mišice ali pa zaradi posledic miokardnega infarkta.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Zagorelost je le obrambni mehanizem kože na škodljiv vpliv sončevih ultravijoličnih žarkov. Zdrave zagorelosti ni, vedno je posledica poškodbe kože, ki jo organizem skuša omejiti s tvorbo zaščitnega rjavega pigmenta melanina in z zadebelitvijo povrhnjice.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Tako so tudi mene lovili po plaži, ko sem bila majhna. In zdaj jaz lovim svojo hčerko, zraven pa še koga, ki bi to sicer že sam lahko vedel, pošljem v senco na pivo. Zaradi sence, se razume.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Sreda, 08.07.2015

Zaščita pred soncem

Oko leži v orbitalni votlini in je zavarovano z vekami in trepalnicami. Ob svetlobi se zenica skrči, poleg tega pa ob premočni svetlobi pripremo oči. To so naravni mehanizmi za zmanjšanje nevarnosti učinka škodljivih žarkov. Tudi ozonska plast ustavi del škodljivih sevanj, a se koncentracija ozona v stratosferi pri nas vse bolj niža.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Spoštovani,

Na vas se obračamo z ne povsem zdravstveno težavo. Lahko pa postane. Smo mlada družina, ki ji veselje do dopusta, počitnic nekoliko kvari skrb za očeta, ki sam ostaja doma. Saj nima večjih zdravstvenih težav, se je pa pred dobrim mesecem zgodilo, da je padel, pravzaprav spotaknil med vrati.

Objavljeno v Doktor odgovarja

Z rednim profesorjem, doktorjem znanosti Urošem Ahčanom, specialistom plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, smo se pogovarjali o najnovejših trendih v estetski kirurgiji.

Objavljeno v Pogovor

Vsekakor. Vendar ne pretiravajte! Sami ste verjetno že opazili, da je ob visokih temperaturah vaš trening bolj naporen ali skoraj nemogoč.

Objavljeno v Gibanje je pol zdravja
stran 1 od 2

Ključna beseda