• 1

borut veselko 16 2Borut Veselko pravi, da se je po srednji šoli odločil za študij medicine, ker se mu zdela dokaj široka, z neizmerno veliko možnosti, od kirurgije do radiologije in psihiatrije. »Bil sem radoveden, veliko stvari me je zanimalo, predvsem pa človek. Ja, ta me še vedno fascinira.«

Četrtek, 13.08.2015

Jaz uživam v tem, kar delam!

Prof. dr. Igor Zupan, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine, je že zelo zgodaj vedel, da ne bo matematik ali fizik, kolebal je namreč med biologijo in veterino. Odločil se je za medicino in danes pravi: »Enostavno se mi je zdelo vredno postati zdravnik.«

Objavljeno v Pogovor

Poletje nas z dolgimi, toplimi dnevi, obsijanimi s prijetnim soncem kar samo spodbuja k bolj aktivnemu in sproščenemu preživljanju prostega časa.

Objavljeno v Tema meseca

Uhajanje urina med spolnim odnosom je dokaj pogosta težava, saj resne študije opisujejo, da urin med spolnimi odnosi občasno uhaja 10 do 24 odstotkom žensk. O tej težavi pa s svojim zdravnikom spregovori le 3 odstotke žensk, zato je zaupanje med pacientko in zdravnikom zelo pomembno.

Objavljeno v Tema meseca
Četrtek, 13.08.2015

Ko peče voda

Pogosto odvajanje seča v majhnih količinah, siljenje na vodo, bolečine ali pekoči občutki ob uriniranju, smrdeč urin, kri v vodi ali celo ledvene bolečine in povišana telesna temperatura so značilni simptomi in znaki, ki jih povezujemo z okužbo sečil.

Objavljeno v Tema meseca

Tanjši curek, kapljanje, prekinjanje, občutek nepopolnega praznjenja sečnega mehurja, pogosto uriniranje in napenjanje pri uriniranju so simptomi, ki opozarjajo, da je treba obiskati urologa. Govorimo o simptomih spodnjih sečil, ki sodijo med najpogostejše klinične težave starejših moških. Težave so pogostejše in bolj izrazite pri starejših, v zadnjih letih pa se pojavljajo tudi pri mlajših moških.

Objavljeno v Tema meseca
Četrtek, 13.08.2015

Uhajanje urina

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina ob povečanju tlaka v trebušni votlini, ki nastane ob kašljanju, kihanju, teku ali dviganju težjih bremen. Pojavlja se pri približno tretjini žensk ter se s starostjo poslabšuje in tako pomembno vpliva na kakovost življenja.

Objavljeno v Tema meseca

Sindrom razdražljivega črevesja

Napenjanje, spahovanje, bolečine v trebuhu in vetrovi so simptomi, ki jih povzroča plin v prebavilih. Navzočnost plina v prebavilih je povsem normalen pojav. Večina črevesnega plina nastane s požiranjem zraka, le približno desetina ga nastane v črevesju.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Četrtek, 13.08.2015

Poletne težave z nogami

Krčne žile oziroma kronična venska bolezen, se pogosto kažejo s simptomi, kot so utrujene, težke ali boleče noge in otekanje goleni in gležnjev. Naštete težave se preko dneva stopnjujejo in so najbolj izrazite zvečer. Približno polovica ljudi s krčnimi žilami ima stalne težave vse leto, polovica pa občasne, pri vseh pa so najbolj izrazite prav poleti, ko se venska stena zaradi vročine še bolj razširi in je zastoj krvi v venah nog bolj izrazit.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Četrtek, 13.08.2015

Dekompresijska bolezen

55-letni direktor z nekoliko preveliko telesno težo in nekajletnimi potapljaškimi izkušnjami se s svojim prijateljem na sončen poletni dan potaplja ob razbitini ladje iz druge svetovne vojne, ki leži v globini 52 metrov.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda