• 1

O medicini je začel razmišljati dokaj pozno, nekje v drugem letniku gimnazije. Pred tem je bil namreč aktiven športnik in je večino svojega časa namenil treningom. Poleg tega so mu v širši družini medicino kar nekoliko vsiljevali.

Objavljeno v Pogovor

Jetra so največja žleza v telesu in pri odraslem človeku tehtajo 1500 gramov. Ležijo v desnem zgornjem kvadrantu trebušne votline, tik pod prepono.

Objavljeno v Tema meseca

Ciroza je ime za kronično, brazgotinsko fazo jetrne bolezni. Značilno zanjo je fibrozno preoblikovanje zgradbe jeter s preusmeritvijo krvnega obtoka in z vozličasto regeneracijo jetrnega tkiva.

Objavljeno v Tema meseca

Žolčni kamni so ena najpogostejših bolezni sodobnega človeka. Po podatkih jih ima kar deset odstotkov odraslih. Glede na sestavo so lahko holesterolni, pigmentni ali mešani. Prvi so od vseh najpogostejši. Kamni so lahko različno veliki, od nekaj milimetrov (pesek) do nekaj centimetrov.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Urinska inkontinenca je nehotno uhajanje urina, ki predstavlja zdravstveni, socialni in psihični problem, ki pomembno vpliva na kakovost življenja ženske. Inkontinenco delimo na stresno in urgentno, pogosto pa sta prisotni obe vrsti in takrat govorimo o mešani inkontinenci.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Poznamo več tipov sladkorne bolezni. Skupna lastnost jim je, da se raven krvnega sladkorja dvigne nad normalno, razlogi, zakaj do tega pride, pa so različni.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Zobna gniloba (karies) je pogosta kronična nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo kariogene bakterije, ki presnavljajo zaužite sladkorje. Ob presnovi izločajo kisline, ki postopoma razgrajujejo zobe in povzročajo karies.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških. Po podatkih Registra raka RS je v obdobju od leta 2007 do 2011 v Sloveniji na leto v povprečju zbolelo približno 1300 in umrlo približno 360 moških. Do svojega 75. leta starosti za rakom prostate zboli približno vsak 10. moški.

Nalezljivo bolezen ptic in sesalcev, ki jo poznamo pod skupnim imenom gripa, povzroča red virusov RNA (virusi influence) iz družine Orthomyxoviridae. Virusi te družine zelo hitro mutirajo, zato se vsako leto ponavljajo novi sevi virusov.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Za nami so še zadnji suhi dnevi odhajajočega toplejšega dela leta. Letošnji maraton je uspešno zaključen in večina udeležencev si je vzela nekaj dni prepotrebnega odmora.

Objavljeno v Gibanje je pol zdravja
stran 1 od 2

Ključna beseda