• 1

Prof. dr. Marjan Koršič, specialist nevrokirurg. Na ustih rahel nasmeh, ne površen, ampak prijazen. Glas pomirjujoč, za košatimi obrvmi pa oči, ki ne morejo skriti občutkov, razpoloženja in topline.

Objavljeno v Pogovor
Torek, 08.12.2015

Nosečnost in porod

Moderno družbo zaznamujejo spletne informacije in kot glavna vrednota materialno pogojen način življenja in razmišljanja. Vsepovsod so omejitve in priporočila, ki jim posameznik, ki ima najraje hitre, instantne rešitve, podleže. Čas postaja pomembna vrednota in vse manj je prostega časa, čemur sledi pomanjkanje telesne aktivnosti, sprostitve in časa za bližnje.

Objavljeno v Tema meseca

Zimski čas prinaša kratke in hladne dneve, sneg in led. Zaradi tega precej več časa preživimo v notranjih, ogrevanih prostorih, pred televizorjem in računalnikom, ob sladkih toplih napitkih in prigrizkih.

Objavljeno v Gibanje je pol zdravja

Pa smo jo (spet) dočakali, zimo namreč. Kar je za marsikaj dobro in za marsikaj malo manj dobro. Dobro je, ker zimo narava potrebuje in ker se je prijetno sankati, ker se lahko stisnemo pod deko in pijemo čaj. Malo manj dobro pa je, ker nas lahko zazebe, ker nas lahko med kidanjem snega uščipne v križu, ker za pot potrebujemo bistveno več časa in živcev in ker pozimi pogosteje zbolimo.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Kaj si predstavljate, ko slišite, da si je nekdo pri pokanju petard poškodoval roko in so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju? Malo, kljub temu da je novica mnogo bolj pretresljiva kot litri rdeče barve na filmskem platnu.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Oftalmolog prof. dr. Marko Hawlina nam je predstavil novosti na področju operativne odprave dioptrije na daljavo in bližino, ki jo opravljajo v specializiranem okulističnem centru v Portorožu.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Torek, 08.12.2015

Če so roke prekratke …

Koliko pomladi štejemo, se včasih zavemo šele, ko roke nenadoma postanejo prekratke. Tedaj iščemo pravo in dobro osvetlitev, spreminjamo naklon knjige, krivimo ekrane, nazadnje pa se sprijaznimo, da bo treba ne glede na mladost v naši glavi in srcu obiskati oftalmologa.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Torek, 08.12.2015

Kaj je hripavost

Hripavost je neugodna sprememba glasu, ki jo zaznamo s sluhom. Pogostnost hripavosti se ocenjuje na 3 do 9 odstotkov vse populacije, med starejšimi osebami na 12 do 35 odstotkov. Hripavosti med otroci in mladostniki je 6 do 25 odstotkov, odvisno tudi od starostne skupine, ki jo opazujemo. Več je hripavih dečkov kot deklic.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Imam 58 let, precej pravilno skrbim za zobe. Nekaj so mi jih v mladosti izpulili, modrostnih, zaradi težav pri izraščanju, enko zgoraj pa sem kot najstnica zlomila, zato imam prevleko. Desno zgoraj imam tudi mostiček.

Objavljeno v Doktor odgovarja

Pred časom objavljeni recept, kako na precej drugačen način uporabiti kuhano govedino, ki ostane po nedeljskem kosilu z govejo juho, je požel precej odobravanja med uporabniki. Zategadelj vam tudi tokrat ponujam jušno govedino, ponovno malo drugače.

Objavljeno v Doktor kuha

Ključna beseda