• 1

Udarne globinske valove so pred približno 35-imi leti začeli uporabljati pri zdravljenju ledvičnih kamnov in ta oblika zdravljenja je še danes prva izbira pri tovrstnih bolezenskih stanjih. Približno 10 let kasneje so metodo preizkusili tudi v ortopediji in travmatologiji, sprva pri zdravljenju nezaceljenih zlomov in psevdoartrozah.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Na vprašanje, kdaj je vedela, da bo zdravnica, dr. Katarina Plausteiner pove, da tega čisto zares ni vedela nikoli: »Ko sem bila majhna, sem hotela postati detektiv. Šele veliko pozneje, v drugi polovici gimnazije, me je začelo zanimati, kako deluje človeško telo. Pri tem sta imela veliko vlogo profesor biologije, gospod Andrej Podobnik, in huda prometna nesreča, ki se mi je zgodila pri sedemnajstih letih.«

Objavljeno v Pogovor
Sreda, 20.01.2016

Transplantacija srca

Ne glede na številne metode zdravljenja, ki se razvijajo v zadnjih letih, je transplantacija srca še vedno zlati standard zdravljenja končne srčne odpovedi. Uspešno zdravljenje s transplantacijo srca temelji na ustrezni izbiri prejemnika in dajalca, usklajenem delovanju številnih zdravniških ekip in doslednem spremljanju bolnikov po presaditvi. V zadnjih letih se Slovenija redno uvršča na prvo mesto v svetu po številu presaditev srca na milijon prebivalcev, zato lahko z gotovostjo rečemo, da je presaditev srca pri nas uveljavljena in varna metoda zdravljenja.

Objavljeno v Tema meseca
Sreda, 20.01.2016

Bolezni majhnih otrok

Bolezni, s katerimi se srečujemo starši majhnih otrok, so v veliki večini nalezljive. Otroci še nimajo zgrajenega obrambnega mehanizma, zato »poberejo« tako rekoč vsak virus ali vsako bakterijo, ki jim prekriža pot. Otroci so virusom in bakterijam zaradi svoje narave ter zadrževanja v vrtcih in na otroških igriščih v družbi sovrstnikov tudi bolj izpostavljeni.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
Sreda, 20.01.2016

Suh in dražeč kašelj

Pozdravljeni!

Grem kar naravnost k problemu: zadnjih 10 dni imam težave s kašljanjem. Suh, izredno dražeč kašelj, se pojavi proti večeru, najhuje pa je, ko grem spat. Mogoče nekoliko pomaga dvignjeno vzglavje, pa ne prav dosti.

Objavljeno v Doktor odgovarja

Terapija z udarnimi globinskimi valovi (Extracorporeal Shockwave Therapy – ESWT) je neinvazivna metoda zdravljenja, ki se uporablja v fizioterapiji, ortopediji, travmatologiji, urologiji in kardiologiji. «Extracorporeal» pomeni izventelesno, torej gre za zvočne (akustične) valove, ki se pretvorijo v udarne valove in se preko sonde in kože prenašajo v podkožne strukture – mišice, kite in ligamente.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Z virusom pridobljene imunske pomanjkljivosti (Human Immunodeficiency Virus - HIV), ki povzroča aids, je po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na svetu trenutno okuženih približno 35 milijonov ljudi, največ v podsaharski Afriki in jugovzhodni Aziji.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Celiakija je kronična, sistemska, imunsko pogojena bolezen, ki je posledica preobčutljivosti za gluten in sorodne beljakovine. Najpogosteje prizadene tanko črevo, pogosto pa so prizadeti tudi drugi organski sistemi in se lahko kaže s številnimi resnimi zapleti.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Oči so zrcalo duše. O očeh sanjajo pesniki, s pogledom pozdravimo neznanca in se poslovimo od prijatelja. O očeh kroži veliko mitov, a čeprav je bistvo baje očem nevidno, z dokazi podprta medicina včasih prinaša drugačne resnice.

Objavljeno v Zdravniki pišejo

Jeseni in pozimi je naša koža pred velikimi izzivi: mrazom in vetrom na prostem ter suhim zrakom v zaprtih, centralno ogrevanih prostorih. Prav je, da se neugodnih vplivov naše okolice zavedamo ter kožo ustrezno zaščitimo in negujemo.

Objavljeno v Zdravniki pišejo
stran 1 od 2

Ključna beseda