Spomladansko-poletna rižota

jun 10

Sezona špargljev se sicer končuje, a naj bo. Najboljši so sicer divji, a so seveda gojeni (zeleni) ravno tako odlični, predvsem pa lažje dostopni.

Priprava

dr kuha 14 1

 

Očiščene šparglje narežemo na dober centimeter velike kose in jih prepražimo na oljčnem olju, da se zmehčajo. Dodamo čebulo, in pražimo naprej, na koncu pa dodamo še grah (pozor: če je zamrznjen, ga dodamo prej ali odtajamo, sicer se med kuhanjem ne zmehča dovolj). Dodamo riž. Solimo, popramo, začinimo z origanom, zalijemo z malo manj kot dvojno količino vode (torej dobrimi 4 dl), dodamo jušno osnovo, premešamo in pokrijemo, da na majhnem ognju počasi vre. Medtem na žlici oljčnega olja na hitro popečemo repke kozic (če smo se odločili za piščanca, ga lahko pražimo kar z zelenjavo). Ko riž vsrka vso vodo, je rižota kuhana. Primešamo kozice, dodamo malo masla (kar da posebno svilnato strukturo) in po želji vmešamo še malo naribanega parmezana, a ni nujno.

Postrežemo in uživamo. Zraven gre posebno dobro v slast rumeni muškat. Dober tek!

Za tri osebe potrebujemo:

25 dag špargljev,
10 dag mlade čebule,
10 dag mladega graha,
15 dag oluščenih repkov kozic (gamberov); če niso pri roki ali niso po vašem okusu, je dober tudi piščančji file, skodelico riža (250 ml),
oljčno olje, maslo, sol, poper, origano, žličko kakovostne jušne osnove.

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
 
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112