Povprečen Evropejec poje mnogo preveč mesa

jun 13

Začetek poletja je čas malo drugačne hrane in sezona piknikov je že v polnem razmahu. Na podoben način lahko popestrimo tudi domače jedilnike.

dr kuha 1 dr03

Današnji jedilnik je ponovno zelenjaven, čeprav je najpogostejša pripomba predvsem moških bralcev te rubrike ravno pomanjkanje mesa v jedeh. Z medicinskega vidika je to seveda razumljivo – povprečen Evropejec poje mnogo preveč mesa in eden od mojih namenov je zmanjšanje uživanja mesa. Po drugi strani pa je iz okusne zelenjavne jedi zelo preprosto narediti jed z mesom. V današnjem primeru je dovolj, da postrežemo še dobro pečene puranje čevapčiče, ki so tako okusni, da se nad njimi ne zmrdujejo niti zapriseženi jedci rdečega mesa, ali na primer puranjo pleskavico. Mnogim pa bo tudi današnji zelenjavni jedilnik povsem zadoščal, saj je dovolj okusen, da mesa kakšen dan ne bodo pogrešali.

Pečena zelenjava in pekovski krompir

Potrebujemo (brez količin, razmerja so odvisna od okusa in tega, kar imamo na voljo):

  • rdečo in zeleno papriko (holandsko)
  • čebulo, par strokov česna
  • mlado korenje
  • bučko in/ali jajčevec
  • mlad krompir
  • začimbe (rožmarin, majaron) in sol

Priprava

Narežemo zelenjavo – čebulo na večje kose (na četrtinke ali osminke), papriko na srednje velike kose, korenje, bučko in jajčevec pa na koleščke. Posolimo, dodamo rožmarin in majaron, stresemo v dobro naoljen pekač in pečemo pri 220 stopinjah Celzija, dokler zelenjava ne dobi rjavkastih robov. Pomembno je, da zelenjava ni nagrmadena, temveč na pekaču enakomerno porazdeljena v tanek sloj, saj v nasprotnem primeru spusti vodo in se nato duši, namesto da bi se zapekla.

Mlad beli krompir po dolgem narežemo na tanjše, slabe dva centimetra debele polmesece. Če je krompir dovolj mlad, da se ga da samo postrgati, je to boljše, kot če ga olupimo. Mlad krompir sicer potrebuje dolgo peko, tudi do uro in pol, da se dovolj zapeče. Ta čas lahko bistveno skrajšamo tako, da ga najprej pet do deset minut kuhamo, nato pa stresemo v dobro naoljen pekač, posolimo in pečemo v pečici pod zelenjavo, dokler ni zlatorjavo in hrustljavo zapečen.

Majhna umetnost dvojne peke je ujeti čas, v katerem sta tako zelenjava kot tudi krompir primerno pečena. Navadno se krompir peče dlje, pravila pa ni, saj je se med različnimi sortami krompirja čase peke lahko zelo razlikuje. Če med peko opazimo, da bo zelenjava pečena prej, je najbolje, da pekač s krompirjem položimo na dno pečice, kjer se bo pekel bistveno hitreje. V primeru, da hitrejšo peko potrebuje zelenjava, lahko za nekaj minut vključimo infra gretje. Zaradi pestrih svežih okusov k današnjemu jedilniku prija kozarec polsuhega aromatičnega vina, na primer sauvignona, traminca ali rumenega muškata.

Dober tek!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112