Porov narastek

mar 09

Kljub temu da sodi por med okusnejše vrtnine, je na jedilnikih še vedno precej zapostavljen, a povsem po krivici. Pripravimo ga lahko na najrazličnejše načine – v juhi, rižoti, kot samostojno prikuho ali dodatek in še kaj bi se našlo. Danes si pripravimo narastek iz pora, ki je, vsaj po mojem mnenju, ena izmed najokusnejših jedi.

doktor kuha 11 1

Priprava

Za štiri osebe potrebujemo:

• 3 srednje velike pore,

• 10 dag prekajenega puranjega stegna (ali puranjega šinka),

• 10 dag naribanega lahkega poltrdega sira (npr. lahki Grünlander ali lahki Jošt),

• 2 veliki žemlji,

• 2,5 dl mleka in žlico sladke smetane,

• 1 dl kisle smetane,

• dva rumenjaka,

• mešanico začimb Curry, olje, sol, poper, suh peteršilj.

Žemlji narežemo na drobne kocke, ki jih prelijemo z vrelim mlekom ter večkrat premešamo, da se namočijo in razpustijo, in dodamo žlico sladke smetane. Na belem olju prepražimo na drobno narezano prekajeno puranje stegno (mastno kožo odstranimo) in nasekljan por. Pazimo, da por ne porjavi, ker potem malo greni. Praženo mešanico primešamo žemljam, solimo, popramo in začinimo z žličko mešanice Curry in malo suhega peteršilja ter primešamo nariban sir. Če je na voljo, lahko dodamo tudi malo pravega parmezana (Parmigiano Reggiano ali Grana Padano), nujno pa ni.

Posebej umešamo dva rumenjaka in deciliter kisle smetane ter primešamo že pripravljeni masi. Mešamo do gladkega in zlijemo v naoljeno posodo za peko (iz jenskega stekla ali keramike), lahko tudi v teflonski pekač. V ventilatorski pečici pečemo pri 180 stopinjah Celzija, v navadni pri 220 stopinjah Celzija. Običajno malo manj kot trideset minut (odvisno od posode), sicer pa toliko, da se na vrhu lepo zlatorjavo zapeče. Narastek je izvrstnega okusa in je najprimernejši kot samostojna jed. Poleg ponudimo solato (zeleno, endivijo, radič ali zeljno solato), pred tem pa morda zelenjavno kremno juho (o juhah več v prihodnjih številkah). Še namig za tiste, ki bi si zraven privoščili kozarček dobre kapljice: proti vsem ortodoksnim pravilom o vinu in hrani k porovemu narastku nadvse prija sladki muškat ali polsladek rumeni muškat.

Dober tek!

doktor kuha 11 2doktor kuha 11 3doktor kuha 11 4

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112