Piščančji kari z ananasom

jan 09

Praznična hrana nas je nekoliko obtežila, zato je prav, da telo malo razbremenimo.

Za mrzle zimske dni (da nas malo pogreje)

Tisti, ki si to znajo, smejo in upajo privoščiti, naj si vsekakor omislijo kakšen postni dan (ali pa vsaj sadni, ko je na jedilniku poleg vode samo sadje), pa tudi sicer ni odveč, če si privoščimo lažjo hrano. Kar seveda ne pomeni, da ne sme biti okusna.

Priprava

doktor kuha 09 1

Za tri osebe potrebujemo:

• 40 dag piščančjih prsi (lahko tudi puranjih),

• večjo pločevinko manj sladkega ananasovega kompota (v večjih je malo manj kot 500 g sadja; tisti, kjer je ananas v rezinah namesto v koščkih, je običajno cenejši),

• piščančjo jušno kocko (po možnosti iz kakšne »naravne« serije,

• s čim manj ali nič aditivi),

• grobo mlet sušen česen, sol, belo moko, olje,

• mešanico začimb za kari (namig: najbolje se obnese, če zmešamo mešanici obeh pri nas najpogosteje prodajanih znamk, saj sta povsem različni, a se dobro ujemata),

• žlico soka sveže limone (če kompot nima dovolj kisline ali pa je presladek).

Ananas narežemo na majhne kocke (približno 1 centimeter), kompot odlijemo v kozarec. V slabem decilitru vode zavremo piščančjo kocko, da se stopi (tiste brez aditivov se praviloma nekoliko slabše topijo, zato ni dobro, če jo jedi dodamo celo). Meso narežemo na majhne (približno 1 centimeter) kocke in ga na treh žlicah olja na hitro popečemo v zelo vroči ponvi. Na hitro primešamo zvrhano žlico moke, da vpije vso maščobo in tekočino, ter na hitro še malo pražimo, začinimo s sušenim česnom in rahlo solimo. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo tekočino iz kompota ter mešanico začimb za kari (zvrhano žličko vsake od obeh znanih znamk, če boste sledili receptu, sicer pa po okusu). Dodamo še narezan ananas in na zmernem ognju mešamo, da nežno vre nekaj minut. Poskusimo; če ob sladkobi ni dovolj občutka kislosti, dodamo še limono. Zaradi moke mora biti omaka nekoliko lepljiva in nikakor povsem vodena.

Za prilogo naj bo beli riž – najbolje basmati. Kuhamo ga v slani vodi, brez dodatkov, kakšnih osem minut (po navodilu na embalaži). Na fotografiji je (za okras) potresen s sušenim drobnjakom, ki da v resnici tudi dober okus. Zraven svetujem še solato (zeleno ali pa mešano z malo zelja).

Vino k današnjemu receptu ne prija; Angleži ob kariju pijejo pivo, najraje temno. Jaz svetujem jabolčni sok. 

Dober tek!

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112