Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Chow mein malo po domače

dec 09

Azijske jajčne testenine imenovati »kitajski mie rezanci«, kot to radi storijo nekateri proizvajalci, je neumnost; kitajsko jed iz omenjenih rezancev namreč Zahodnjaki imenujejo chow mein, indonezijska različica pa se imenuje mie goreng in je praviloma pikantna. Oboje dobesedno pomeni »ocvrti rezanci«. Jed je enostavna in hitro pripravljena; uporabimo lahko tisto, kar pač imamo v hladilniku.

Najprej par besed o začimbah. Začinimo lahko čisto po svoje in od tega je seveda zelo odvisen okus celotne jedi. Malo drznejšim predlagam mešanico kitajskih začimb (t.i. Chinese Five Spice) in kupljeno pripravljeno omako iz ostrig. Prav nič ni narobe, če namesto tega uporabimo mešanico rdeče paprike (sladke ali pekoče), lahko tudi provansalske ali mediteranske začimbe.

Priprava

doktor kuha 08 1

Za tri osebe potrebujemo:

• 250 g jajčnih »mie« rezancev (najdemo jih v hipermarketih, a tudi večjih samopostrežbah)

• Eno večjo rdečo špic papriko

• Manjši por

• Večjo čebulo

• Tri debele stroke česna

• 20 dag piščančjega mesa

• Pest oluščenih repkov kozic oz. gamberov (če ne marate morske hrane, lahko seveda brez njih)

• Belo olje, sol, grobo mlet sušen česen

• Svetlo (»light«) sojino omako

• Začimbe

Piščanca narežemo na trakove, široke cca 1 cm, dolge 4-5 cm, potresemo z mletim česnom in ga zmešamo z žlico sojine omake in žlico olja. Rakce odtajamo (lahko pod toplo vodo). Nato na dobre pol cm široke rezine narežemo papriko, čebulo in por. Česen narežemo na tanke kolute in ga ne sekljamo.

Na žlici olja in zmernem ognju najprej na hitro popečemo rakce, samo toliko, da zakrknejo ter jih stresemo v odlagalno posodo. Ponev pobrišemo in v suho razgreto ponev (olje smo dali že na meso!) stresemo piščanca ter zelo na hitro, na polnem ognju, popečemo. Stresemo k rakcem in nadaljujemo.

Zavremo vodo, jo odstavimo in nato vanjo namočimo rezance. Vode ne solimo! Rezanci se namreč ne kuhajo, morajo se samo namočiti, da se zmehčajo, kar traja okrog 5 minut. Medtem, ko se rezanci mehčajo, v dobro pregreti ponvi na dveh žlicah olja na hitro popražimo vso zelenjavo hkrati. Najbolje je, če pustimo še precej hrustljavo (to je bistveno lažje, če je ponev zelo velika in precej vroča, sicer zelenjava spusti vodo ih se prične dušiti). Solimo, dodamo začimbe in zelenjavo stresemo k mesu v odlagalno posodo. Ponev ponovno močno segrejemo, vanjo zlijemo dve žlici olja in žlico sojine omake (slednje tik pred rezanci in previdno, saj bo hipoma zacvrčala), odcedimo rezance in jih stresemo v ponev. Naglo mešamo / stresamo, da se rezanci zelo na hitro malo popečejo (približno 2 minuti). Dodamo že pripravljeno zelenjavo z mesom, dobro premešamo in postrežemo.

Zaradi močnih, izrazitih okusov k tovrstni hrani prija redko katero vino; če želite goste presenetiti do konca, zraven postrezite sladki refošk.

Dober tek!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112