Tortilje po domače

jul 08

 Jedilnik si lahko popestrimo na različne načine. Eden enostavnejših je, da uporabimo sestavine iz različnih nacionalnih kuhinj in jih na hitro »vržemo skupaj«.

 

dr kuha 15 1

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 8 tortilj (lahko spečemo tudi malo debelejše slane palačinke),

  • 60 dag piščančjega mesa (najboljša so stegna brez kosti in kože, lahko so že začinjena, uporaben pa je kateri koli kos perutnine),

  • rdečo, rumeno in zeleno papriko,

  • dve srednje veliki čebuli,

  • začimbe (sol, origano, grobo mleti česen, mleto kumino, mešanico rdečih paprik, lahko pekočo),

  • pol limone.

Priprava jedi

Meso narežemo na trakove (4–5 cm in ne debelejše od enega centimetra). Za najkrajši čas priprave (ker jih ni potrebno marinirati) so primerni že začinjeni kosi mesa (in je pravzaprav vseeno, na kakšen način so začinjeni; okus bo pač drugačen, k vsem mešanicam, ki sem jih do sedaj zasledil, se paprika in čebula dobro podata). Če imamo še nezačinjeno meso, ga narezanega začinimo s soljo, mešanico rdečih pekočih paprik, mletim česnom, dodamo 2 žlici olja in dobro pregnetemo ter pustimo marinirati na sobni temperaturi. Medtem narežemo papriko in čebulo (čebulo lahko na široke polmesece, papriko prav tako na rezine).

Tortilje je najpametneje kupiti, saj so razmeroma poceni; kdor zna, naj jih vsekakor pripravi sam, vendar ni enostavno narediti dobrih. V Mehiki so resda bolj cenjene pšenične, vendar zgolj zato, ker imajo pšenice veliko manj kot koruze. Koruzne imajo precej bogatejši okus (na fotografiji je pšenična, ker je nekoliko bolj fotogenična od koruzne). Stvar okusa. Kupljeno tortiljo zmočimo pod tekočo vodo z obeh strani in na pol žličke olja v vroči ponvi na hitro popečemo na obeh straneh, da dobi rjavkaste mehurje (če je ne zmočimo, v sredini ni več sočna; tudi to je stvar okusa). Zložimo na segret krožnik in pokrijemo, da ostanejo tople.

Marinirano meso stresemo v močno segreto ponev (olje je že na mesu) in med stalnim mešanjem na hitro popečemo ter ga stresemo v odlagalno posodo. V ponev dodamo žlico ali dve olja ter enako na hitro skupaj popečemo čebulo in papriko. Dolžina pečenja je odvisna od okusa, vseeno pa svetujem čim krajšo pripravo (naj še malo hrusta pod zobmi). Solimo, začinimo z žličko origana, malo mlete kumine, sokom slabe polovice sveže limone (kar odlično osveži sladkobo paprike), dodamo meso, dobro pomešamo (minuto ali dve) in odstavimo.

Najbolje je, da tortilje in nadev postrežemo posebej, da si vsak sestavi po svoje. Zraven lahko postrežemo še nariban sir. Kako se to jé? Najbolje z rokami, kot Mehičani jedo svoje tacose. Kot sem zapisal v naslovu: po domače. Lahka poletna hrana; idealna zraven je limonada, če ne gre brez alkohola, poleg prija kozarec mrzlega svetlega piva.

Dober tek!

 

 

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112