Piščančje krače z divjim rižem s šampinjoni

okt 08

Riž je v naših krajih tradicionalno precej zapostavljen, kar je pravzaprav škoda, saj je s prehranskega vidika kot priloga precej primernejši od krompirja in testenin.

 

dr kuha 18 1

Za 3 osebe potrebujemo:

  • 6 spodnjih delov piščančjih krač (izjemoma lahko tudi s kožo)

  • 3 dl mešanice navadnega in divjega riža (dobi se v večjih supermarketih)

  • 25 dag šampinjonov (še boljše so seveda «prave» gobe, lahko lisičke, jurčki ali pa malo mešano)

  • Olje (navadno in oljčno)

  • maslo

  • sol

  • poper

  • kislo smetano

  • smetano za kuhanje

  • rožmarin

  • timijan

  • grobo mlet sušen česen

  • nekaj strokov svežega česna

Priprava jedi

Piščančje krače operemo in pustimo, da se posušijo. Solimo, potresemo s sušenim mletim česnom in rožmarinom, namažemo z navadnim oljem in v razgreti ponvi na močnem ognju dobro popečemo na vseh straneh, pokrijemo in naprej na manjšem do zmernem ognju pokrito dušimo. Vmes je med obračanjem treba doliti po nekaj žlic vode, da se lepo dušijo in se ne zažgejo. Odvisno od debeline krač, potrebujejo 30 do 40 minut počasnega dušenja (več predvsem, če ne odstranimo kože, da se dobro stopi odvečna maščoba).

Medtem ko se krače dušijo, pripravimo riž (glej okvirček). Ko se riž kuha, se lotimo gob. Gobe narežemo na debelejše rezine in jih na dveh žlicah oljčnega olja in enaki količini masla na polnem ognju na hitro popečemo, da dobijo malo lepe rjavkaste barve. Dodamo drobno nasekljan česen (pet srednje velikih strokov), sol, poper, timijan in na hitro popečemo še toliko, da česen zadiši. Zalijemo s slabim decilitrom smetane za kuhanje. Polno žlico kisle smetane do gladkega zmešamo s pol decilitra hladne vode in vmešamo v omako. Nekajkrat pomešamo in odstavimo. Ko je riž gotov, ga odcedimo in zmešamo z gobami ter postrežemo.

Zraven gre odlično mešana (zelena in zeljna) solata z balzamičnim kisom. To je to. 

Dober tek!

   

dr kuha 18 2

Kako skuhamo dober riž »na zob« (al dente)

Zapisano navodilo velja za večino vrst riža. Za določen volumen riža potrebujemo za polovico več vode (tako npr. za 3 dl riža potrebujemo 4,5 dl vode). Riž operemo in ga stresemo v hladno vodo (ni pomota). Pokrijemo, solimo, na srednjem ognju pustimo, da zavre, nato ogenj zmanjšamo, da počasi vre. Ko vidimo, da je večina vode povrela, premešamo, ugasnemo plin in pokrito pustimo še 5 do 10 minut.

Na ta način bo riž kuhan, vendar čvrst in ne lepljiv. Točno tak, kot mora biti.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112