Piščanec na posteljici iz suhega sadja

nov 11

Zelo okusna, malo eksotična jed, ki je kot nalašč za Martinovo. Zraven prija kozarec rumenega muškata ali refoška (odvisno od priloge in tega, ali imamo raje rdeče ali belo).

(Navdih iz libanonske kuhinje)

 

dr kuha 19

Sestavine:

  • Večji piščanec s kožo (najbolje talna reja)
  • 15 dag suhih sliv
  • 10 dag suhih marelic
  • 7 dag zlatih rozin
  • Večja čebula
  • 10 dag pinjol
  • Surovo maslo, belo olje
  • Sol, poper, ingver v prahu in cimet v prahu

 

Priprava jedi

V ponvi suho prepražimo pinjole do svetlo rjave barve. Na 5 dag masla in žlički olja posteklimo na polmesece narezano čebulo (če imamo kakšno šalotko, jo dodajmo!), solimo, dodamo suhe slive, narezane suhe marelice (vsako polovičko narežemo na 2 ali 3 kose) in rozine ter začinimo z ingverjem in cimetom (vsakega za večjo noževo konico), na majhnem ognju pražimo par minut, proti koncu vmešamo še pinjole.

Zalijemo z malo vode, da je zmes sočna (glej sliko).

Enakomerno razporedimo po pekaču (ki ga prej samo na tanko namažemo z oljem). Piščanca (ki naj prej vsaj dve uri počiva na sobni temperaturi) operemo, posušimo, odstranimo večje kose maščobe, razkosamo, nasolimo in popopramo ter namažemo z oljem in kose enakomerno razporedimo s kožo navzgor po pekaču na suho sadje.

Pečemo pri 170 stopinjah Celzija približno uro in pol (odvisno od pečice) oziroma, dokler koža ni rjavkasto hrustljavo zapečena. Vmes občasno ob rob pekača dolijemo kakšno žlico vode, da se ob robovih suho sadje ne zažge.

Ko je pečeno, naj počiva še kakšnih 10 minut. Zraven postrežemo kuhan bel riž. Poseben okus jed dobi, če uporabimo riž basmati.

 

Dober tek!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112