Že spet govedina iz juhe!

dec 08

Pred časom objavljeni recept, kako na precej drugačen način uporabiti kuhano govedino, ki ostane po nedeljskem kosilu z govejo juho, je požel precej odobravanja med uporabniki. Zategadelj vam tudi tokrat ponujam jušno govedino, ponovno malo drugače.

 

Govedina iz juhe s šampinjoni

govedina iz juhe s sampinjoni

Za tri osebe potrebujemo::

  • 30 do 40 dag kuhane jušne govedine (bočnik se najbolje obnese, tako za juho kot za ta recept),
  • dobrega pol kilograma šampinjonov (raje rjavih kot belih),
  • oljčno olje, maslo, sol, poper, svetlo sojino omako, worcestrsko omako, grobo mlet sušen česen,
  • pol decilitra konjaka, vinjaka ali brendija,
  • smetano za kuhanje (1 dl) in gorčico (1 žlico).

 

Priprava jedi

Kuhano govedino narežemo na čim tanjše lističe (najlažje gre, dokler je še hladna, iz hladilnika), prelijemo z žlico jedilnega olja, dvema žlicama svetle sojine omake in žlico worcestrske omake, dodamo suh česen, temeljito premešamo in pustimo, da nekaj časa stoji na sobni temperaturi.

Medtem očistimo šampinjone in jih navpično narežemo; večje na četrtine, manjše kar na polovice.

Ponev dobro segrejemo in na žlici oljčnega olja ter malo masla gobe popečemo, da dobijo malo lepe, rjave barve (3 do 4 minute na polnem ognju). Če se le da, naj bo ogenj dovolj močan, da ne spustijo vode.

Dodamo marinirano govedino in naglo mešamo, da se v dobri minuti na hitro pregreje. Dodamo še smetano in gorčico, popramo (dodatno soliti zaradi sojine omake navadno ni treba) in mešamo, da nastane lepa, gladka omaka. Prilijemo še konjak ali vinjak in flambiramo.

Brez strahu, je sila preprosto. Če imamo plinski štedilnik, samo nekoliko pomaknemo ponev proti sebi in nagnemo, da se mešanica vname preko roba, ali pa preprosto prižgemo z vžigalnikom. Alkohol gori počasi, vseeno pa je ponev za približno deset sekund polna rumenega plamena. Ko alkohol zgori, na hitro premešamo in postrežemo s kuhanim belim rižem.

Med dodatnimi začimbami v tem receptu zelo dobro prijajo kapre, lahko tudi timijan. Vino? Če smo ga pili ob nedeljskem kosilu, ga v ponedeljek morda ne bi.

 

Dober tek!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112