Morske dobrote sredi zime

feb 18

Res je, da v večini najbolj prija sezonska hrana, vendar ta izraz v zimskem času praviloma pomeni nekoliko težjo hrano. Če nič drugega, poleg »čiščenja« po praznikih občasno prija tudi kakšna bolj poletna hrana.

 Denimo rižota z morskimi sadeži. Rižote so super. Za pripravo potrebujemo samo eno ponev, so razmeroma enostavne za pripravo, pa še večina jih ima zelo rada.

RIŽOTA Z MORSKIMI SADEŽI
doktor24 22 doktor kuha rizota 1

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 4 dcl riža za rižoto (riž znamke Arborio)

  • 40–50 dag zmrznjenih morskih sadežev

  • nekaj strokov česna

  • srednje veliko čebulo

  • 40 dag (eno pločevinko) pelatov

  • dober dcl belega vina z dovolj kisline (denimo malvazija)

  • olivno olje, maslo, sol, sladkor, poper, baziliko, origano

Priprava jedi

Pelate najprej poskusimo. Če so precej kisli, bomo namesto majhne žličke sladkorja porabili dve ali tri. Če so pelati v kosih ali koščkih, na hitro naredimo pire s paličnim mešalnikom. Morske sadeže damo na cedilo, jih prelijemo s toplo vodo (toliko, da malo odmrznejo oziroma se zmehčajo) in pustimo, da se odcedijo. Nasekljamo čebulo in jo na 3–4 žlicah olivnega olja na hitro prepražimo, da postekleni. Dodamo morske sadeže in na polnem ognju na hitro pražimo nekaj minut, nato dodamo drobno sesekljan česen, sol in začimbe.

Na kratko še nekajkrat premešamo, nakar dodamo riž. Enakomerno mešamo, da riž popije vso odvečno tekočino, ki so jo spustili morski sadeži, in se začne nežno pražiti. Prilijemo pire iz pelatov ter dodamo sladkor in še naprej mešamo. Ko riž vsrka že vso vodo iz pelatov, prilijemo še vino in prav tako mešamo, da ga riž popije. Zalijemo s pol litra vode in pokrito pustimo, da nežno vre. Vsakih nekaj minut nežno premešamo, da se tekočina enakomerno razporedi. Ko voda povre in ostane kremasta rižota, odstavimo, dodamo za prst debelo rezino masla (za svilenkast videz), premešamo in pokrito pustimo še nekaj minut, da si rižota spočije. Dober tek!

 

Dober tek!

   
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112