Praznični kruh

apr 12

Velika noč je čas, ko malokdo razmišlja o zdravi hrani; verjetno večini najprej prideta na misel potica in šunka. A čez dober kruh ga ni. Spodnja recepta sta izjemno okusna, vendar pozor: drugi recept naj navdušenci nad zdravo hrano in razni dietetiki preskočijo, saj ne ustreza prav nobenemu načelu o zdravi hrani. Je pa zato izjemen! Oba recepta sta natančno odmerjena, ustrezata nastavitvi za manjšo štruco večine aparatov.

 

 

doktor24 23 dr kuha 1

Pica kruh

Potrebujemo:

  • 360 g bele moke,
  • 80 g koruznega zdroba,
  • 60 g grobo naribanega parmezana (pozor: če je nariban na drobno, se sprime in ga je tudi ročno zelo težko dobro zgnesti v testo),
  • 30 ml oljčnega olja (dve žlici),
  • 5 g soli (ena žlička),
  • 10 g sladkorja (dve žlički),
  • 1 žlico suhega origana,
  • 1 vrečko suhega kvasa,
  • 280 ml tople vode.

 

Priprava

Zmešamo moko, zdrob, sol, sladkor in olje in razporedimo na gnetilni površini tako, da je v sredini vdolbina. Vanjo stresemo kvas in mu dodamo žlico tople vode ter nežno vmešamo.

Pustimo nekaj minut, nato v vdolbino počasi prilivamo vodo in vmešavamo (kako se to naredi zares enostavno in elegantno, je najbolje prikazal svetovno priznani kuhar Rudolf van Veen). Dobro zgnetemo in dodamo parmezan ter origano.

Ponovno dobro pregnetemo in pustimo vzhajati na dobrih 40 °C (najbolje v pečici, ki jo ogrejemo na 50 °C in nato izključimo). Ko vzhaja (približno podvoji volumen), ga še enkrat pregnetemo, oblikujemo štručko ali hlebček, položimo v pomokan pekač in pustimo, da vzhaja še drugič.

Ko drugič vzhaja, ga previdno (da se ne sesede) položimo v pečico (180 °C, 35–40 minut oziroma da dobi lepo zlatorjavo barvo).

   

Praznična ocvirkova pogača

Potrebujemo:

  • 400 g bele moke,
  • 150 g suhih delikatesnih ocvirkov (nasekljamo jih na od pol do enega centimetra velike kose),
  • 50 g suhe pražene čebule (kupljena, že pripravljena),
  • 40 g zaseke,
  • 5 g soli (ena žlička),
  • 10 g sladkorja (dve žlički),
  • 1 vrečko suhega kvasa,
  • 280 ml tople vode.

Priprava

Priprava je podobna kot pri zgornjem receptu:

zmešamo moko, sol, sladkor in zaseko, razporedimo na gnetilni površini tako, da je v sredini vdolbina.

Vanjo stresemo kvas in mu dodamo žlico tople vode ter nežno vmešamo. Pustimo nekaj minut, nato v vdolbino počasi prilivamo vodo in vmešavamo.

Dobro zgnetemo in dodamo ocvirke ter čebulo, ponovno dobro pregnetemo.

Nadaljujemo tako kot v prvem receptu.

 

Dober tek!

 
Po obeh receptih je kruh mogoče pripraviti tako ročno kot tudi v aparatu za peko kruha. Če imamo aparat, ne potrebujemo posebne posodice za dodatke (kar imajo predvsem dražji aparati). Preprosto odpremo pokrov nekaj minut zatem, ko je aparat začel gnesti testo, in dodamo preostale sestavine (v prvem primeru origano in parmezan, v drugem ocvirke in čebulo), da jih aparat vmeša v testo. Uporabimo lahko program za običajni beli kruh – preverjeno!
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
 
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112