Čemažev pesto

apr 15

Čemažev pesto smo pripravljali že lani, vendar gre za recept, ki je aktualen vsako pomlad. Uporabimo ga lahko kot osnovo za številne zelo hitre in enostavne prigrizke ter tudi glavne jedi.

dr kuha 1 dr24 24Tako je na primer preprosta omleta z žličko čemaževega pesta nekaj zelo posebnega. Lahko ga zmešamo z navadno nepasirano skuto in nastane čudovit namaz za dober kruh. V pesto lahko primešamo nariban parmezan, kar spet spremeni okus in doda uporabnost. Uporabimo domišljijo!

Čemažev pesto

Priprava pesta je v naših krajih slabo razširjena, kar je – glede na izvor pri naših zahodnih sosedih – precej nenavadno. Narediti pesto je sila preprosto in nezahtevno, pripravljen pesto pa je osnova za tako rekoč instantne testenine. Čemaž (znan tudi kot divji česen) je odlična rastlina, užitna v celoti; za zapisani recept potrebujemo sveže liste. Lahko ga naberemo sami (pri tem nekaj znanja in previdnosti seveda ne škodi, da ga ne zamenjamo s šmarnico ali podleskom, ki sta oba zelo strupena), svežega prodajajo tudi v večjih samopostrežnih trgovinah in na tržnici.

Potrebujemo:

  • 25 dag listov čemaža (2–3 šopke),
  • 10 dag pinjol,
  • 1 dl oljčnega olja,
  • 1 žličko soli.

Priprava:

V ponvi na zmernem ognju na suho (brez maščobe) opražimo pinjole, da dobijo lepo, nežno rjavkasto barvo in zadišijo. Ohladimo jih in drobno sesekljamo (v ta namen so najprimernejši majhni sekljalniki, ki so priloženi paličnim ali ročnim mešalnikom). Stresemo jih v odlagalno posodo in v sekljalniku sesekljamo še čemaž, med tem prilivamo oljčno olje in dodamo sol. Ko je čemaž dovolj drobno sesekljan, mu dodamo pinjole, na hitro vse skupaj še nekajkrat »obrnemo« in je končano. Preložimo v čist steklen lonček s pokrovom in damo v hladilnik, kjer lahko zdrži tudi več mesecev (a glede na okusnost ne bo zdržal tako dolgo).


Široki rezanci s čemaževim pestom

Lahko jih pripravimo kot predjed ali glavno jed, količino pač prilagodimo namenu in številu jedcev. Za 25 dag širokih rezancev (jajčni so okusnejši, niso pa pogoj) potrebujemo polno žlico čemaževega pesta in 1,5 dl sladke smetane za kuhanje (ki vsebuje manj maščob od običajne in je nekoliko gostejša). Priprava je, kot obljubljeno, instantna. Skuhamo rezance do želene trdote in jih odcedimo. V ponev stresemo žlico pesta, zalijemo s smetano, med segrevanjem na hitro pomešamo, segrejemo samo toliko, da zavre, dodamo odcejene rezance, pomešamo in postrežemo. Če smo si zamislili predjed, dodatki niso smiselni. Če rezance postreženo kot glavno jed, za prilogo zadošča solata (na primer endivija z malo rukole, bučnim oljem in balzamičnim kisom). Če res ne gre brez mesa, so zraven odlične vse oblike polpetov ali recimo na trakce narezano piščančje meso, kratek čas marinirano s sojino omako in na hitro popečeno.

Dober tek!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112