Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Gobe

jul 10

Poletje je čas, ko rastejo gobe. Mnogi so zagnani gobarji in pri mnogih so gobe v hladilni skrinji pogosta reč. Pa jih res znamo dobro uporabiti?

 

AJDOVA KAŠA Z JURČKI (IN LISIČKAMI)
dr kuha 27 1

Za 3 osebe potrebujemo:

  • 15 dag ajdove kaše

  • 20–30 dag jurčkov in lisičk (za alternative glej pripis na

  • koncu recepta)

  • 1 srednje veliko belo (mlado) čebulo, 2–3 stroke česna

  • 2 dcL smetane za kuhanje

  • 1 dcL kisle smetane

  • Olivno olje, maslo, sušen peteršilj, timijan, sol, poper

Priprava jedi

Najprej očistimo in narežemo gobe ter jih za minuto do dve pokuhamo v vreli vodi. Tudi, če so iz hladilne skrinje in so že bile blanširane svetujem, da jih na hitro pokuhamo, saj na ta način izgubijo »okus po zmrzovalniku «.

Na dveh žlicah olivnega olja in za prst debeli rezini masla na manjšem do srednjem ognju popražimo čebulo, da postekleni (solimo vmes, ko se praži); dodamo nasekljan česen, ko zadiši, dodamo še gobe. Med mešanjem pražimo. Če so presuhe, dodajmo žlico olja ali malo masla. Po kakšnih 5 minutah začinimo s peteršiljem in timijanom (predvsem slednji dobro poudari okus gob, druga sredozemska zelišča pa v njih ne sodijo). Po slabih 10 minutah zalijemo s smetano za kuhanje (ker ima manj maščobe od običajne sladke smetane) in kislo smetano, ki smo jo pred tem dobro zmešali s kakšnim dcL hladne vode, popramo in po potrebi (poskusimo!) dodamo sol. Pustimo, da zavre in na manjšem ognju zelo počasi kuhamo vsaj eno uro (najbolje dve). Če se zmes preveč zgosti, prilijemo malo vode in malo mleka. Vmes operemo ajdovo kašo in jo v soljenem kropu kuhamo približno 15 minut (naj bo dobro zmehčana) ter jo odcedimo. Na koncu previdno vmešamo kuhano kašo v gobovo omako, lahko dodamo drobno nasekljan svež drobnjak, in postrežemo. Zraven gre odlično zelena solata. Jed je lahko samostojna glavna jed, predjed ali pa priloga pečenemu mesu.

Da ne bi bili prikrajšani tisti, ki so jim jurčki in lisičke nedosegljivi, je »nadomestek« več kot soliden. Uporabimo lahko rjave šampinjone, za dodatek okusa pa poleg smetane vmešamo še malo gostejšo mešanico za pripravo juhe iz jurčkov in lisičk (juha »iz vrečke «); potrebujemo zgolj kakšno žlico do dve vsebine iz vrečke ter 2 dcL hladne vode.

Dober tek!

   
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112