Pečene perutničke z dušenim zeljem in pečenim krompirjem

avg 16

Zdrav način prehranjevanja – poleg tega, da hrano pripravljamo sami, kar je poglavitni razlog za tovrstna pisanja – je vsekakor prilagajanje prehrane sezoni. Poletje je sezona pečenega mesa, zato poglejmo primer zdravega in okusnega poletnega menija.

 

PEČENE PERUTNIČKE Z DUŠENIM ZELJEM IN PEČENIM KROMPIRJEM
dr kuha perutnicke

Za 3 osebe potrebujemo:

  • Dober kg piščančjih perutničk (predhodno mariniranih),

  • 75 dag mladega krompirja,

  • Manjšo glavo poletnega zelja,

  • 2–3 paradižnike,

  • Srednje veliko čebulo,

  • Štiri stroke česna,

  • Olivno olje,

  • Začimbe (sol, poper, suh origano, mleto kumino, sladko čili omako).

Priprava jedi

Lepo po vrsti. Mlad bel krompir olupimo ali ostrgamo, operemo, narežemo »po pekovsko « (vzdolžno, na krhlje, povprečno velik krompir na 6 rezin). Popivnamo s krpo, nasolimo in začinimo s sušenim origanom. V pekač položimo »peki papir« in nanj lepo razporedimo krompir (brez olja). Pečico prižgemo na maksimum (250°C). Upoštevajmo, da bo krompir za peko potreboval malo več kot 20 minut (kar pomeni, da ga v pečico damo medtem, ko se že pečejo perutničke in smo začeli pripravljati zelje). Ko je krompir rjavo pečen, ga stresemo v servirno posodo. Prelijemo z dvema žlicama olivnega olja in na drobno nasekljanima strokoma česna in premešamo, da se česen in olje enakomerno razporedita.

Piščančje perutničke, ki smo jih predhodno par ur marinirali (olje, malo soli, rdeče paprike, suhega mletega česna, malo majarona, žlica vina; lahko seveda tudi kupimo že začinjene) razporedimo v dobro ogreto ponev, v katero damo kakšne pol dcL olja.

Najbolje je, da jih najprej vse položimo z gladkim delom navzdol; precej lažje je, če predhodno odstranimo najtanjši del, saj na njem ni nobenega mesa, peko pa precej ovira. Pečemo na srednjem ognju, da zmerno cvrči. Ko je koža na gladkem delu rjavkasto hrustljava, jih obrnemo in nekoliko zmanjšamo plin. Da so dobro pečene, večinoma rabijo 25–30 minut.

Manjšo glavo poletnega zelja na drobno narežemo (debelejše žile listov pred tem odstranimo). Narežemo srednje debelo čebulo in jo na dveh žlicah olja prepražimo, da postekleni. Dodamo nasekljana dva stroka česna, pomešamo. Ko zadiši, dodamo na kocke narezana dva do tri srednje velike paradižnike. Pražimo, da se malo razpustijo, nato dodamo še zelje, solimo in popramo ter ga dušimo, dokler malo ne »pade skupaj«. Zalijemo z malo vode, začinimo z mleto kumino in žlico sladkorja ter med občasnim mešanjem dušimo, da se malo zmehča. Če imamo na voljo, dodajmo 1–2 žlici sladke čili omake. Naj ne postane preveč mehko, prav nič ni narobe, če ob ugriz čutimo nekaj čvrstosti; običajno potrebuje kakšnih 15 minut, odvisno od tega, kako tanko je narezano.

Serviramo in postrežemo. Za prav poseben užitek poleg prija kozarec ledeno mrzlega, sladkastega, aromatičnega rdečega piva.

Dober tek!

   
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
 
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112