• 1
Nedelja, 10.12.2017

Kako pravilno pripraviti riž? Izpostavljeno

Napisal 
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Z vsemi informacijami o zdravi prehrani je marsikdo zamenjal tipično slovensko prilogo, krompir, za riž. Ali ste res izbrali boljše?

Krompir, še posebno pečen, ima visok glikemični indeks, zato je v primerjavi s polnozrnatim rižem bistveno slabša izbira za sladkorne bolnike in vse, ki želijo izgubiti telesno težo. Obstaja pa še en vidik, ki ga morate upoštevati.

Ste vedeli, da riž vsebuje sledi arzena? Gre za enega najbolj toksičnih elementov v naravi, ki se pojavlja vsepovsod. V resnici se mu ne moremo izogniti. Njegova koncentracija se z onesnaževanjem okolja samo še povečuje. Glavni razlog za to so industrija, še delujoči rudniki premoga ter povečana uporaba pesticidov, herbicidov in gnojil. Arzen se kopiči v zemlji in vodi ter posledično v vseh živih bitjih. Večjo koncentracijo arzena je moč najti predvsem v morski hrani in v rižu. Riž je namreč rastlina, ki raste na poplavljenih tleh. Večino se ga pridela v Aziji, kjer revnejši predeli namakajo polja z onesnaženo vodo. V zadnjem času so ugotovili zaskrbljujoč porast koncentracije arzena v vseh izdelkih iz riža (mleku, moki, kosmičih, krekerjih in sirupu). Njegovo dolgoročno kopičenje v telesu zmanjša imunsko odpornost in poveča tveganje za kronične bolezni, kot so povišan krvni tlak, srčne bolezni, sladkorna bolezen in celo nekatere vrste raka. Arzen je nevrotoksičen (poškoduje živčne celice). Kronična izpostavljenost arzenu je pri otrocih povezana z nižjo inteligenco, motnjami spomina in učenja. Ker ga v naši hrani ponavadi najdemo v nižjih količinah, ne povzroča takojšnjih simptomov. Količina arzena, ki jo zaužijemo na ta način, predstavlja resničen problem predvsem tistim posameznikom, ki se vsakodnevno prehranjujejo z rižem in njegovimi izdelki.

Vsakodnevno uživanje večjih količin riža lahko tako ogroža vaše zdravje. Predvsem mlajši otroci in odrasli, ki imajo predpisano dieto zaradi denimo laktozne intolerance ali celiakije, ponavadi pogosteje posežejo po tovrstnih izdelkih.

NASVET:

Vsebnost arzena v rižu lahko močno znižate s preprostimi ukrepi:

  1. Riž pred kuhanjem operite (zmanjša vsebnost arzena za 10–30 %).
  2. Namočite ga čez noč (izloči se 60–80 % arzena).
  3. Kuhajte ga v večji količini vode, ki jo nato odlijte.
  4. Izberite raje beli riž, jasmin ali basmati, saj rjavi riž vsebuje več arzena.

Pravilno pripravljen riž ima enako ali celo manjšo vsebnost arzena kot katera koli druga priloga.

Zakaj riž ostaja priljubljena jed?

100 g kuhanega riža vsebuje približno 130 kcal. Riž je bogat z mikroelementi, kot so selen, magnezij, fosfor, kalij, kalcij, folat in vitamin B. Zaradi nizke vsebnost natrija je priporočljiv za ljudi s previsokim krvnim tlakom. Primeren je za alergike in tiste z intoleranco na gluten. Zaradi lahke prebavljivosti ne bo obremenil vaših prebavil. V poletnih dneh je odličen vir energije.

Največ stoletnikov, ki so za svoja leta zelo agilni, prihaja z japonskega otoka Okinawa, kjer je glavna priloga riž. Skrivnost njihovega dolgega življenja je: majhna porcija riža (1 skodelica), veliko zelenjavne priloge (vlakna, vitamini in minerali) in riba vsaj dvakrat na teden. Redna telesna aktivnost in druženje sta obvezni začimbi dolgega in srečnega življenja.

NAMIG:

Če želite zmanjšati glikemični indeks riža, mu dodajte žličko kokosovega olja in ga skuhanega ohladite v hladilniku za 12 ur. Škrob tako postane težje prebavljiv. Dodajte mu veliko sveže zelenjave in uživajte v številnih različicah hladne solate.

Dober tek!

Več iz te kategorije: « Kaj naj sploh jem?

Aktualna naslovnica

naslovnica 43

Prenesi revijo (PDF)

Ključna beseda

Prijava na novice

Prejemanje
- tekst (brez slik) - HTML oblikovano

Doktor svetuje 24 ur, vsak dan.

Naročite se na www.doktor24.si  ali 0820 08240