Sladkorni bolnik potuje

okt 08

Pozdravljeni, doktor Plausteinerjeva, na vas se obračam, ker ste že svetovali sladkornim bolnikom. Imam kratko vprašanje in upam, da bo tudi odgovor lahko kratek. Lansko leto so mi postavili diagnozo diabetes tipa 2. To sem vzela resno, spremenila način življenja v smislu prehrane in gibanja, pa tudi zdravila jemljem.

Mislim in upam, da sladkor držim pod kontrolo. Zaradi vseh sprememb se zdaj dejansko počutim bolje kot pred diagnozo. Trenutno se ukvarjam z mislijo, kako se pripraviti na dopust. Diabetes moram upoštevati že ob načrtovanju, saj kraj dopusta vedno izbiram čim dlje. Letos razmišljam o križarjenju »samo« do Egipta zgodaj jeseni. Kaj moram predvideti, kaj vzeti sabo, pa preventiva, cepljenja …

Zelo upam, da mi boste znali odgovoriti, za kar se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Nanja, Litija


Spoštovana gospa Nanja,

pametno je, da dopust načrtujete tudi glede na svoje zdravstveno stanje. Ob primerni pripravi in upoštevanju navodil in preventivnih korakov so možna in izvedljiva tudi potovanja »čim dlje«.

Najbolj pomembno je, da s seboj vzamete vsa zdravila in za sladkorno bolezen in da jih je dovolj. Za vsak primer naj jih bo za nekaj dni več, kot je predvideno trajanje potovanja. Sklepam, da poznate vsebino priporočene potovalne lekarne (zdravila proti bolečinam in vročini, proti driski, bruhanju, obliži, sterilna gaza in razkužilo, toplomer), dodajte pa še glukometer za merjenje sladkorja, lancete in testne lističe (če tega še nimate, lahko do jeseni še kupite in povadite uporabo), kar vam zna prav priti, če bo na potovanju prehrana drugačna od tiste, ki ste je vajeni doma, ali pa če boste telesno bolj dejavni. Zaradi tega se sladkor lahko poviša oziroma zniža izven »vajenih« ravni in v primeru slabega počutja je dobro, če lahko takoj preverimo, ali je vzrok sladkor. Včasih je treba prilagoditi tudi odmerke zdravil. Glede tega bi bil smiseln posvet z vašim zdravnikom, ki pozna tako vaše vrednosti sladkorja v krvi kot tudi vaša zdravila.

Kar se tiče cepljenja za konkretno destinacijo, je najbolje, da se obrnete na Inštitut za varovanje zdravja, ki ima vse informacije o morebitnih potrebnih cepljenjih. Sladkornim bolnikom se priporočajo enaka cepljenja kot drugim.

Na samem potovanju je treba po najboljših zmožnostih in v danih pogojih slediti svojemu utečenemu redu, predvsem prehranskemu. Kolikor se da, se ogibajte dietnim prekrškom in malim grehom. Pazite, da vas ne ožulijo čevlji, da se ne ranite. Vsak dan si preglejte stopala. Pametno je imeti tudi zdravstveno zavarovanje za tujino, kar pa seveda ne velja samo za sladkorne bolnike. Naj povzamem: odpotujte zdravi, seboj vzemite vsa in dovolj zdravil, na potovanju se držite svojega reda, pazite nase in … uživajte!

Lep dopust in vse dobro.

Prebrano 2028 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112