Suh in dražeč kašelj

jan 20

Pozdravljeni!

Grem kar naravnost k problemu: zadnjih 10 dni imam težave s kašljanjem. Suh, izredno dražeč kašelj, se pojavi proti večeru, najhuje pa je, ko grem spat. Mogoče nekoliko pomaga dvignjeno vzglavje, pa ne prav dosti.

Drugih težav, kot je vročina ali slabo počutje, nimam. Ne vem, zakaj se pojavi vedno samo doma oziroma zvečer, ko se umirim. Ne verjamem, da zaradi kurjenja oziroma suhega zraka, saj spim v neogrevani spalnici pri rahlo odprtem oknu, v službi pri višji temperaturi in bolj suhem zraku pa težav ni. Podobno, samo manj izrazito se dogaja tudi ženi. Kaj bi lahko bil razlog in kako si mogoče lahko sam pomagam?

Hvala za odgovor.

Matija, Ljubljana

Zdravo, zadovoljno in uspešno 2016 želim vam in vsem ustvarjalcem revije DOKTOR 24.

 

Spoštovani g. Matija,

na žalost vam bom samo na podlagi zgoraj navedenih podatkov diagnozo težko zanesljivo postavila.

Lotiva se problema kar kot simptoma, ki vas najbolj tare. Ker nimam podatka, če ste pred kratkim prebolevali okužbo dihal, se bom reševanja lotila sistematsko.

V tej sezoni je suh in dražeč kašelj najpogosteje posledica prebolevanja virusne okužbe. V tem primeru lahko kašelj vztraja celo 2 do 3 tedne. Po izključitvi bakterijske okužbe svetujemo preparate, ki kašelj mirijo (tablete in sirup proti kašlju). V kolikor ste prebolevali okužbo zgornjih dihal, le-ta lahko zajame tudi sinuse. V tem primeru izcedek iz nosu spremlja zatekanje sluzi iz nosno-žrelnega prostora. Govorimo o blagem vnetju sinusov (rinosinusitisu). To je tudi najverjetnejši razlog, zakaj se kašelj pojavi, ko se uležete. Sluz takrat zateka iz nosu v grlo in vas draži. To nadlogo zdravimo z dekongestivnimi kapljicami, kortikosteroidnim pršilom za nos in po potrebi z antibiotikom. Kašelj je lahko tudi znak pretirane vzdražljivost dihalnih poti oziroma blage astme. V kolikor ničesar od navedenega ni razlog za vaše težave, je potrebno razmisliti o alergiji na pršico - predvsem če opažate, da je pojav vezan na določen prostor, na primer posteljo. Izključiti je treba še zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Govorimo o refluksni bolezni (GERB). Težave so tudi v tem primeru pogostejše v ležečem položaju. Diagnoza je verjetnejša, v kolikor po jedi čutite težo v žlički, se vam spahuje, ste napihnjeni in imate prebavne težave. Na žalost pa je kašelj lahko edini simptom refluksne bolezni. Diagnozo potrdimo z gastroskopijo, potem ko smo že izključili ostale vzroke.

Nekatera zdravila imajo kot možni stranski učinek naveden suh kašelj, na primer zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka. V tem primeru vam bo zdravnik zdravilo ustrezno nadomestil z drugim. V kolikor vam ta težava še vedno kvari noči, vam vsekakor svetujem dodatno diagnostiko. Z izbranim zdravnikom bosta opravila osnovni laboratorijski pregled in po potrebi še pregled pri specialistu za ušesa, nos in grlo (ORL) ali pulmologu (blaga astma). Če ste kadilec, je rentgensko slikanje pljuč potrebno še toliko prej. Z natančnejšim pogovorom in pregledom vam bo tako najlažje svetoval ustrezno diagnostiko.

Upam, da vam bo odgovor uspešno pomagal razrešiti težavo.

Prebrano 15190 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112