Hemoroidi brez krvavitve

mar 12

Pozdravljeni! Pred približno desetimi leti sem imel po dolgotrajnem športnem naporu – s kolesom v hrib – prvič velike težave s hemoroidi.

Bolečina komaj zdržna, zunanja večja trda bula, po približno petih dneh bolečin nisem več zdržal, sledil je poseg pri proktologu. Po posegu me je kakšen teden bolelo še bolj.

Od takrat, ne nujno kot posledica aktivnosti, se mi dokaj redno, recimo od tri- do petkrat na leto, pojavljajo manjše težave – bolečina, zunanja bulica in potem srbenje. Pomagam si s hladno vodo in mažem s kremo.

Letos na tedenskem smučanju sem ponovno imel večje težave, močnejša bolečina, večja in trša bula. Pomagal sem si na isti način in pazil še bolj. K sreči je bolečina brez posega izzvenela po dobrem tednu dni oziroma do normalnega stanja je trajalo približno tri tedne.

Povem naj še, da res pazim na prehrano, redno odvajanje, vsakokratno higieno, hladim z vodo … Redno in različno se gibljem.

Moja vprašanja so: Kaj lahko še storim, da se težava ne bo ponavljala oziroma ne bo razvila v hujšo obliko? Ali daljše sedenje na školjki (denimo 15 minut) lahko škodljivo vpliva? Ali bi moral opraviti kakšen pregled in če, kakšen in zakaj?

Hvala za odgovor.

Vojko, 51 let

 

Spoštovani gospod Vojko,

glede na opis težav so vzrok za vaše težave hemoroidi. Opisujete, da ste bili pred desetimi leti na pregledu pri zdravniku specialistu proktologu. Ob pregledu vam je proktolog najverjetneje opravil manjši poseg, ki se imenuje ligatura hemoroidov. Na ta način se hemoroidi odstranijo. Običajno je, da imate po posegu še kakšen teden bolečine.

Seveda pa se po toliko letih lahko težave ponovijo: imate lahko bolečine v predelu zadnjika, neprijeten občutek, lahko opažate tudi kri na blatu. Včasih lahko pride do nastanka krvnega strdka v hemoroidu (to imenujemo tromboza) in v tem primeru je prisotna močnejša bolečina, ki postopoma izzveni, lahko pa se težave stopnjujejo in je potreben poseg, ki ga opravljajo zdravniki kirurgi proktologi.

Kljub temu, da redno skrbite za higieno, prehrano in ostalo, so lahko težave trdovratne in postopoma vse hujše. Vsekakor vam svetujem pregled pri specialistu proktologu, ki opravi pregled. Morda bo potrebno ponovno zdravljenje hemoroidov. To lahko zdravnik oceni samo na podlagi pregleda.

Lepo vas pozdravljam,

Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist

Prebrano 4123 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112