Bolečina desno pod rebri. V žlički?

apr 15

Spoštovani, že več let se mi največkrat po hrani pojavljajo močne bolečine v žlički, desno pod rebri, včasih se razširijo proti lopatici, občasno mi je tudi slabo.

Bolečina običajno popusti v pol ure, včasih pa traja tudi dlje. Imam tudi občutek, da sem zelo »napihnjena«. Stara sem 45 let, mati dveh otrok, do zdaj sicer zdrava. Kaj lahko storim, da se mi tovrstne težave ne bodo več pojavljale, ali imam morda žolčne kamne?


Za razjasnitev vaših težav je vsekakor potreben pregled pri zdravniku. Po opravljenem kliničnem pregledu bo potrebna osnovna analiza krvi ter v prvi vrsti ultrazvočna preiskava trebuha, s katero bo zdravnik natančno pregledal in ocenil morebitne bolezenske spremembe v predelu trebušne slinavke, jeter, žolčnika, žolčnih vodov, ledvic, vranice, trebušne aorte ter še nekaterih drugih organov v trebušni votlini in se glede na rezultate odločil za nadaljnjo diagnostiko oziroma za začetek zdravljenja.

Glede na opis vaših težav so lahko vzrok seveda tudi žolčni kamni, česar pa brez ustreznih preiskav ne moremo zanesljivo trditi.

Za razjasnitev vaših težav je vsekakor potreben pregled pri zdravniku. Po opravljenem kliničnem pregledu bo potrebna osnovna analiza krvi ter v prvi vrsti ultrazvočna preiskava trebuha, s katero bo zdravnik natančno pregledal in ocenil morebitne bolezenske spremembe v predelu trebušne slinavke, jeter, žolčnika, žolčnih vodov, ledvic, vranice, trebušne aorte ter še nekaterih drugih organov v trebušni votlini in se glede na rezultate odločil za nadaljnjo diagnostiko oziroma za začetek zdravljenja. Glede na opis vaših težav so lahko vzrok seveda tudi žolčni kamni, česar pa brez ustreznih preiskav ne moremo zanesljivo trditi. V primeru potrditve žolčnih kamnov v žolčniku bo potrebno zdravljenje, praviloma kirurško. Pred nameravanim operativnim posegom je treba opraviti še gastroskopijo, pri kateri natančno pregledamo požiralnik, želodec in dvanajstnik, kajti bolezensko dogajanje v tem področju lahko povzroča podobne težave kot žolčni kamni. Danes kirurgi operativni poseg največkrat opravijo laparoskopsko, le v nekaterih primerih je še potreben klasični pristop. Med operacijo odstranijo žolčnik skupaj s kamni, bolnik ostane brez žolčnika, ostane pa žolčevod, po katerem teče žolč iz jeter v dvanajstnik. Torej, svetujem vam najprej obisk pri zdravniku, ki vas bo po pregledu napotil najprej na ultrazvočno preiskavo trebuha, pozneje morda tudi na gastroskopijo, in se odločil za zdravljenje oziroma dodatno diagnostično obravnavo. Zaradi morebitnih poznejših hujših zapletov pa je pomembno, da z diagnostiko in morebitnim zdravljenjem ne odlašate predolgo.

Prebrano 17453 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112