Je kriv stres ali res slabše slišim?

maj 22

Zadnja leta opažam, da slabše slišim. Redno prosim sogovornike, naj mi stavke ponavljajo. Najprej sem težavo opazil v zaprtih prostorih, predvsem če je bilo veliko zvokov oziroma različnih glasov. Začne mi kar brenčati v glavi.

Zelo se trudim razbrati posamezne besede, še huje je, ko imam stranke iz tujine in uporabljamo angleščino. Pomislil sem tudi, da gre za težave s koncentracijo, pa ni nič bistveno bolje, če se skušam osredotočiti na posameznika.

Ker mi je že nerodno, se vedno bolj pogosto naredim, da slišim in razumem. Do domačih pa celo postanem nestrpen. V zadnjem času opažam problem tudi v mirnem okolju – televizor moram popolnoma utišati, da sledim pogovoru. Pa tudi obratno – moti me pogovarjanje v moji bližini, ko gledam televizijo. Lažje sledim, če je sogovornik obrnjen proti meni. Sem v poznih štiridesetih in na zadnjem rednem zdravniškem pregledu, razen kontroliranega diabetesa, drugih diagnoz ali odklonov od povprečnih vrednosti ni bilo. Razmišljam, ali je težava sploh povezana s sluhom, če niso morda vzrok tudi naporni urniki, delo.

Hvala za odgovor.


Spoštovani,

Sami opažate, da slabše slišite in imate težave pri razumevanju govora. Težave so izrazitejše, če je v prostoru hrupno oziroma imate več sogovornikov ter pri uporabi tujega jezika. Sogovornika lažje razumete, če ga gledate v obraz. Vse, kar opisujete, so težave, ki so zelo značilne za ljudi, ki slabše slišijo. Pri pogovoru z eno osebo, v tihem prostoru, naglušni lahko še normalno sodeluje v pogovoru. V kolikor je prostor hrupen, pa ne zmore več normalnega komuniciranja.

Ker se naglušnost običajno priplazi postopoma, se človek nanjo postopoma navaja in se ob gledanju sogovornika v obraz nauči razbirati govor z ustnic. V kolikor sogovornika ne vidi, je govor še slabše razumljiv. Glede na vaš opis menim, da zelo verjetno slabše slišite in težave niso povezane s stresom ali slabšo koncentracijo. Vzroki za naglušnost so zelo različni, od povsem običajnih, kot so čepki ušesnega masla, do različnih bolezni srednjega in notranjega ušesa. Ali je v vaši družini kdo naglušen? Je kdo od staršev nosil slušni aparat? Ste zaposleni v ropotu? Priporočam vam, da opravite pregled pri specialistu otorinolaringologu ter preiskavo sluha. Glede na izvid preiskave sluha (pražni tonski avdiogram – ADG) vam bo nato zdravnik svetoval, ali in na kakšen način bi lahko izboljšali sluh in zmanjšali težave pri komunikaciji.

V nekaterih primerih pride v poštev operacija, s katero je moč sluh izboljšati, v drugih primerih si lahko pomagate z različnimi slušnimi pripomočki.

Prebrano 1156 krat