Uhajanje urina

sep 18

Spoštovani! Verjamem, da ste o tem že pisali, pa mi takrat vaša revija morda ni prišla v roke. Sem upokojenka v sedemdesetem letu in imam nerodno težavo – voda mi uhaja. To se mi dogaja že kar nekaj let. Prvič sem opazila po rojstvu drugega otroka.

Bolj resno me moti zadnja leta, ko uhajanja ne uspem zadržati ob kihanju, smehu in celo, ko kaj dvignem. Delala sem tudi keglove vaje, pa se mi zdi, da bolj brez učinka. Ginekolog mi je predpisal tablete, ki mi tudi niso pomagale. Uhajanje in nerodnosti, povezane s tem, me zelo motijo. Razmišljam o operaciji.

Znanka je prebrala, da je možno to odpraviti tudi z laserskim zdravljenjem. Zdaj me seveda zanima, ali je tak način zame – za moja leta sploh primeren. Kakšen bi bil uspeh pri moji starosti? Pa še to bi rada vedela: je poseg zelo neprijeten, so kakšni stranski učinki? Upam, da mi boste odgovorili, saj sem prepričana, da bi odgovor pomagal res širokemu krogu žensk.

Lepo vas pozdravljam, Bernarda


Gospa Bernarda,

glede na opis je vzrok vaših težav stresna urinska inkontinenca. Zdravimo jo z neinvazivnimi načini, kot ste že opisali, z vajami za krepitev mišic medeničnega dna ali s pridruženo stimulacijo mišic v magnetnem polju. Pri napredovalih težavah so možne operativne metode.

Najbolj je uveljavljena operacija TVT, kjer pod sečnico napeljemo trak, ki ji daje oporo. Najnovejše pa je lasersko zdravljenje. Laserska metoda je varna in v primerjavi z operativnim zdravljenjem maj invazivna, ne poškoduje tkiv in organov, je neboleča in zato ne zahteva anestezije. Postopek zdravljenja je podoben ginekološkemu pregledu. Zdravnik v nožnico vstavi tulec z lasersko sondo in osvetljuje steno nožnice. Postopek traja približno pol ure.

Poseg je primeren tudi za starejše pacientke. Ker je metoda nova, dolgoročnih uspehov zdravljenja še ne poznamo. Študije pa kažejo, da 95 odstotkov pacientk navaja bistveno izboljšanje stresne urinske inkontinence, 70 odstotkov žensk pa štiri mesece po posegu ni imelo težav.

Gospa Bernarda, svetujem vam, da se o načinu zdravljenja posvetujete z ginekologom, glede na vaš opis težav in starost pa bi bilo za vas ustrezno tudi lasersko zdravljenje.

Prebrano 1712 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112