Nova dojka ni le vrečka silikona pod kožo

jul 08

Z rednim profesorjem, doktorjem znanosti Urošem Ahčanom, specialistom plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, smo se pogovarjali o najnovejših trendih v estetski kirurgiji.

Po podatkih mednarodnega združenja za estetsko plastično kirurgijo je bilo leta 2013 opravljenih več kot 23 milijonov estetskih posegov. Za poseg se je odločilo več kot 20 milijonov žensk. Tako je število posegov od leta 1997 kljub finančni krizi naraslo za 471 odstotkov.

Med najpogostejše posege nedvomno sodijo korekcije dojk, povečave, zmanjšanje, dvig in preoblikovanje. O najnovejših trendih smo se pogovarjali z estetskim kirurgom mednarodnega ugleda, rednim profesorjem, doktorjem znanosti Urošem Ahčanom, specialistom plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, predsednikom slovenskega združenja plastičnih rekonstrukcijskih in estetskih kirurgov.

Poznamo vas zlasti s področja rekonstrukcije dojk, po predavanjih in operacijah v uglednih bolnišnicah v tujini, knjigah. V zadnjem času je na medmrežju opaziti tudi vaše udejstvovanje na področju estetske kirurgije?

Moje delo je ves čas povezano tudi z estetsko kirurgijo, kajti ta je eden od temeljnih področij plastične kirurgije, na katerem sem se poglobljeno izobraževal in znanje s pridom uporabljal pri svojem delu. Kdor zna iz nič narediti novo dojko, gotovo z lahkoto opravi s povečanjem ali preoblikovanjem dojke. Enako je pri obrazu, uhljih, nosu, preoblikovanju telesa. Ne nazadnje sem v Sloveniji tudi uvedel uporabo laserskih naprav v plastično kirurgijo, kar s pridom uporabljam zlasti pri kombinaciji različnih tehnik pomlajevanja obraza, korekciji brazgotin po aknah in iskanju celostnih rešitev v različnih starostnih obdobjih. Na tem področju sem tudi veliko predaval v tujini in objavljal v uglednih tujih revijah. Skratka, v estetski kirurgiji sem stalno prisoten, le strokovnjakov za marketing mi primanjkuje.

Na katerem področju estetske kirurgije pa?

Kirurgija dojke od rekonstrukcije do vseh estetskih operacij je moje najljubše področje, kjer s svojim znanjem lahko ponudim dobre rešitve tako pri preprostih kot kompleksnih posegih, tako imenovanih revizijskih posegih oziroma reševanju zapletov. Dejstvo je, da je povečanje dojk navidezno eden najlažjih posegov, s katerim se ukvarjajo številni kirurgi. Vendar pa se je treba zavedati, da nova dojka ni le vrečka silikona pod kožo. Pred posegom je potreben natančen pogovor, pregled in odlično načrtovanje. Le na ta način lahko dosežemo optimalen dolgoročni rezultat in zadovoljstvo ženske.

Kaj svetujete ženski, ki si želi estetsko spremeniti dojki?

Najprej mora pridobiti relevantne podatke o posegu, vsadkih, zapletih, predvsem pa je pomembno, da pravilno izbere kirurga, ki ima dovolj znanja in izkušenj in jo bo po poglobljenem pogovoru in pregledu seznanil z vsemi sodobnimi možnostmi kirurških tehnik in uporabi različnih silikonskih vsadkov. Pa tudi po posegu bo poskrbel, da bo imela ženska vedno odprta vrata pri reševanju morebitnih zapletov ali poznejših postopkih.

Kakšni pa so osnovni koraki pred posegom?

Če strnem v nekaj pomembnih točk, je najprej treba ugotoviti, kakšne so telesne danosti in pričakovanja pacientke. Nato lahko svetujemo in skupaj izberemo velikost in obliko vsadka, kjer je zlasti pomemben naraven videz in ohranjena telesna skladnost. Danes že med začetnim pogovorom ženska lahko pred ogledalom preizkusi, kakšen bo videz novih dojk, tako po velikosti kot obliki. Osebno v ta namen uporabljam posebne zunanje siIikonske vsadke ali »sizerje«. Po izbiri vsadka je treba preveriti tudi obliko prsnega koša in debelino ter kakovost kože. Prepoznati je treba vse asimetrije, ki so lahko, če jih spregledamo, po povečavi še bolj opazne. Pri nekoliko starejših ženskah po dojenju in hormonskih spremembah ali spremembah telesne teže pa je potreben še dodaten pregled žleznega tkiva. Pri slednjih pogosto predlagam kombinacijo dviga in povečanja dojk v eni operaciji.

Kakšni pa so sodobni trendi na tem področju?

To je kompleksno vprašanje, ki zahteva vsaj enourni odgovor. Ste pa pravilno postavili vprašanje. Res govorimo o trendih, kajti tehnika se spreminja skladno z novimi spoznanji, ki jim moramo slediti in jih upoštevati, če želimo za svoje paciente najboljše rešitve. Na srečo nas k temu spodbujajo tudi ženske same, ki so vedno bolj ozaveščene in izobražene. Osebno največkrat uporabljam nekoliko zahtevnejšo tehniko dvonivojske vstave anatomsko oblikovanega vsadka, kar zahteva tudi prekinitev velike prsne mišice. Sledim tudi zadnjim trendom, kombinaciji vstavitve anatomsko oblikovanega silikonskega vsadka pod mišično ovojnico velike prsne mišice in sočasnim vbrizganjem lastnega maščevja. Nedavno sem bil v Istanbulu zaradi velikega zanimanja za prevod knjige o rekonstrukciji dojk in sem obiskal tudi prijatelja, ki se je iz ZDA vrnil v Istanbul in se posvetil estetski kirurgiji. Dela v najuglednejši zasebni ustanovi in skupaj sva opravila več posegov, ki so me prepričali, da delam dobro. Menim, da je kombinacija nekoliko manjših, anatomsko oblikovanih najkakovostnejših vsadkov pod mišično ovojnico in ohranitev mišice za morebitne poznejše posege ter uporaba lastnega maščevja, ki zabriše rob vsadka, pogosto dobra rešitev. Ob tem pa je treba upoštevati še vrsto drugih podrobnosti, od vrste šivalnega materiala, načina šivanja … Vse to oblikuje končni rezultat, širino nasmeha pacientke.

Kakšne pa so omejitve po posegu?

Cilj operacije sta večja samozavest in veselje s čim manj omejitvami. Navadno so omejitve posledice slabe tehnike ali slabe izbire silikonskega vsadka. Omejitve so zgolj prehodne in se merijo v dnevih ali tednih, nato jih ni več.

Kje pa ženske lahko najdemo osnovne informacije?

Prve informacije lahko preberete na spletnih straneh www.doktor24.si, www.nebreast.eu, www.estetika-ahcan.si. Osebno pa se z vami pogovorim, opravim pregled in vas seznanim z vsemi možnostmi na kliniki Doktor 24.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112