Zaprtje

okt 10

Zaprtje ali obstipacija je razmeroma pogosta motnja pri odvajanju blata. Pojavlja se predvsem pri starejših ljudeh, le redko pa povzroči tudi resnejše težave in zaplete. Zaprtje pomeni odvajanje manjših količin blata, ki ga pogosto spremljajo napenjanje in krči, včasih pa tudi zapeka (zasušitev blata).

Najpogostejši vzrok neprimerna hrana

Primeren ritem odvajanja blata je težko opredeliti, saj smo ljudje različni in imamo tudi različne psihosocialne in druge potrebe. Za nekatere je normalno, da gredo na veliko potrebo po trikrat na dan, za druge pa le enkrat do trikrat tedensko.

Vzroki zaprtja

Najpogostejši vzrok zaprtja je neprimerna oziroma nepravilno izbrana hrana, ki vsebuje premalo vlaknin in drugih potrebnih sestavin, ki ohranjajo normalno konsistenco blata. Zelo pomembna je tudi primerna telesna aktivnost, saj se ob opustitvi oziroma zmanjšanju telesne aktivnosti lahko zmanjša motiliteta črevesa, oslabijo se trebušne mišice, to pa vpliva na zmanjšano pogostnost odvajanja blata. Vzroki zaprtja so lahko tudi organski. Sem sodijo polipoidne formacije, tumorji v širokem črevesu in danki, ki ožijo črevesno svetlino, kronične vnetne črevesne bolezni (Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), divertikuloza, okvara vegetativnega živčevja, hemoroidi in še nekatere druge presnovne bolezni.

Kako si pomagati

tema meseca 2 dr06Priporočamo pogosto poseganje po hrani, ki vsebuje zadostno količino neprebavljivih ostankov rastlinskih vlaken in je sestavljena iz celuloze. Balastne snovi pospešujejo gibanje črevesa in tako vplivajo na redno praznjenje. V to skupino hranil spadajo predvsem različna semena, žita, surovo in neolupljeno sadje, posušeno sadje, suhe stročnice in zelje. Zelo pomembno je vzdrževati in skrbeti za redno telesno aktivnost. Skrbite tudi za primeren vnos koristnih tekočin, pijte vodo in druge negazirane brezalkoholne pijače. Koristno je tudi uporabljati mineralne vode z dodatkom magnezija, ki učinkujejo kot blago naravno odvajalno sredstvo. Ogibati pa se je treba pretiranemu vnosu čokolade, banan, štrukljev, črnega čaja in suhomesnatih izdelkov. Če omenjeni naravni ukrepi ne zadostujejo in ne pripomorejo k odpravi težav, je nujno potreben posvet pri zdravniku, ki bo po natančni klinični oceni in izključitvi organskega obolenja svetoval primerno odvajalno sredstvo.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112