Majhen organ, ki lahko povzroča velike težave

okt 10

Imate bolečine pod desnim rebrnim lokom, ki se pojavljajo v napadih? Se pojavijo največkrat po uživanju mastne hrane? Ste ženska srednjih let? Verjetno je skrajni čas, da pomislite na žolčne kamne. Zdravnik vas bo napotil na ultrazvok trebuha, ki je popolnoma neškodljiva in neboleča preiskovalna metoda.

Bolezni žolčnika

tema meseca 3 dr06Žolčni kamni so ena najpogostejših bolezni sodobnega človeka. Po podatkih jih ima kar od 10 do 20 odstotkov odraslih. Glede na sestavo so lahko holesterolski, pigmentni ali mešani. Prvi so od vseh najpogostejši. Kamni so lahko različno veliki, od nekaj milimetrov (pesek) do nekaj centimetrov.

Dejavniki, ki povečajo nevarnost za nastanek žolčnih kamnov

Ženske imajo dvakrat pogosteje holesterolske kamne kot moški, pri pigmentnih je razmerje skoraj enako. Pomemben dejavnik za nastanek žolčnih kamnov je nosečnost. Med dejavnike tveganja spada tudi debelost, saj imajo debeli ljudje kamne trikrat pogosteje. Pojavljanje žolčnih kamnov se povečuje s starostjo, pomembna je tudi dednost. Posebno so nevarne shujševalne diete brez maščob, saj se žolčnik prazni predvsem ob navzočnosti maščob v hrani. Zato mora shujševalna dieta vsebovati vsaj nekaj maščob, da se zmanjša verjetnost nastanka žolčnih kamnov.

Težave, ki jih povzročajo žolčni kamni

Večina ljudi z žolčnimi kamni nima težav in jih odkrijemo naključno ob ultrazvočnem pregledu trebuha zaradi drugih težav. Kadar pa žolčni kamni delno ali popolnoma prehajajo v žolčne poti, se pojavi bolečina. Ta rada prihaja v napadih in jo imenujemo kolika. Pogosto se pojavi pod desnim rebrnim lokom in se širi v žličko ali hrbet. Traja lahko od 15 do 30 minut. Lahko jo spremlja slabost ali bruhanje. Če se kamen sprosti v žolčevod ali pomakne nazaj v žolčnik, bolečina po navadi preneha. Če ne popusti oz. traja več ur, moramo pomisliti na vnetje žolčnika ali žolčevoda, vnetje trebušne slinavke ter na številna druga obolenja v trebuhu, zato je v takšnih primerih treba poiskati zdravniško pomoč.

Kako postavimo diagnozo

Pri kliničnem pregledu bolnika z žolčnimi kamni zdravnik navadno ne najde posebnosti. Tudi laboratorijski izvidi so največkrat normalni. Zelo zanesljiva preiskovalna metoda je ultrazvočni pregled trebuha. Preiskava je popolnoma neškodljiva in neboleča. Bolnik mora biti tešč, zdravnik pa pregleda žolčnik s posebno ultrazvočno sondo.

tema meseca 4 dr06Kaj pa zdravljenje

Bolnikov, pri katerih naključno ugotovimo žolčne kamne in so brez težav, ni potrebno zdraviti. Izjema so bolniki, pri katerih ugotovimo »porcelanast žolčnik«, in osebe, ki imajo večje žolčne kamne več let. Bolnike, ki imajo zaradi žolčnih kamnov težave, je treba zdraviti. Najprej z zdravili ublažimo bolečine, če pa je žolčnik vnet, je potrebna antibiotična terapija. Potrebna je operativna odstranitev žolčnika – holecistektomija.

Večino posegov opravimo laparoskopsko – kirurg operira skozi majhna vstopna mesta na trebušni steni s pomočjo kamere, ki sliko prenaša na zaslon. Pri ljudeh se je udomačil izraz lasersko operiranje kamnov, ki ni pravilen. Prednost laparoskopske operacije je, da je okrevanje precej hitrejše in lahko bolnik zapusti bolnišnico navadno že drugi dan po operaciji. V nekaterih primerih je potrebna klasična operacija: zaradi hudih zaraslin po predhodnih operacijah, hudega vnetja žolčnika ali pridruženih obolenj srca ali pljuč. Raztapljanje kamnov se uporablja redko, pa še to le za topljenje manjših holesterolskih kamnov. Uporabljajo se žolčne kisline, npr. ursodeoksiholna kislina. Učinek je vprašljiv.

Vnetje žolčnika

Vnetje žolčnika nastane največkrat zaradi nenadne zapore žolčnikovega voda s kamnom. Posledično se žolčnik napne. Pritisk na krvne in limfne žile v steni žolčnika povzroči zmanjšan pretok krvi v tem predelu in vnetje. Na začetku je vnetje vedno sterilno, po nekaj dneh se okuži. Ženske v srednjem življenjskem obdobju zbolevajo dvakrat pogosteje kot moški.

Vodilni znak je nenaden napad hudih bolečin pod desnim rebrnim lokom. Bolniki pogosto bruhajo in imajo visoko vročino. Vnetje žolčnika vedno zdravimo v bolnišnici. Potreben je post, bolnik dobiva sredstva za lajšanje bolečin, infuzijo in antibiotik. Največkrat se odločamo za čimprejšnjo operacijo žolčnika.

Polipi žolčnika

Polipi žolčnika so izrastki, ki rastejo v svetlino žolčnika. Največkrat jih najdemo naključno ob ultrazvočni preiskavi trebuha. Pogosto ne povzročajo težav. Po postavitvi diagnoze so potrebne redne ultrazvočne kontrole. Ko zrastejo do velikosti 10 milimetrov ali več, je potrebno žolčnik odstraniti z operacijo.

Rak žolčnika

Rak žolčnika je na srečo sorazmerno redka bolezen. V nekaterih primerih se razvije iz polipov žolčnika. Ženske zbolevajo pogosteje kot moški, vrh obolevnosti pa je pri 70 letih. Rak na žolčniku ne povzroča nobenih težav, dokler se ne razširi čez steno. Takrat so znaki bolezni neznačilni: bolečine v zgornjem delu trebuha, bolniki postanejo rumeni, hujšajo. Bolezen je ozdravljiva le v začetni obliki.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112