Spolno prenosljive okužbe - Potekajo lahko brez bolezenskih znakov

jun 13

Pandemija spolno prenosljivih okužb v svetu narašča, saj po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto prizadene 499 milijonov ljudi, najbolj pa so ji izpostavljeni mladi.

Okuženi se okužbe dostikrat sploh ne zaveda, saj lahko ta poteka povsem brez bolezenskih znakov. Prepozno odkrite oziroma nezdravljene okužbe lahko privedejo do hudih, celo življenje ogrožajočih zapletov, pri okuženi noseči ženski pa do okužbe plodu in novorojenca s hudimi posledicami.

Povzročitelji spolno prenosljivih okužb

tema 1 dr03Poznamo vsaj 35 mikroorganizmov, za katere vemo, da se (nekateri praviloma, drugi lahko) prenašajo s spolnim stikom in povzročajo najmanj 25 različnih bolezenskih stanj. Za lažje razumevanje spolno prenosljive okužbe delimo na klasične, ki jih poznamo že zelo dolgo, in moderne. Klasični spolno prenosljivi okužbi sta na našem območju gonoreja in sifilis, v endemičnih tropskih območjih pa v to skupino sodita tudi mehki čankar in dimeljski limfogranulom. Danes najpogostejše so moderne spolno prenosljive okužbe, med katere sodijo nespecifično vnetje spolovil in sečil, ki ga najpogosteje povzroča Chlamydia trachomatis (lahko tudi njej podobni Mycoplasma genitalium in Ureaplasma urealyticum), genitalni herpes in genitalne bradavice, ki jih povzročajo humani papilomavirusi (HPV). Poleg njih so pogoste še okužbe s Trichomonas vaginalis, bakterijska vaginoza, kandidoza, pa tudi sramna ušivost in garje. Ne smemo pa pozabiti, da se spolno prenašata tudi virus hepatitisa B (HBV) in virus človeške imunske pomanjkljivosti (HIV) ter manj pogosto tudi virus hepatitisa C (HCV). Spolno prenosljiva okužba se lahko prenese med vsakim spolnim odnosom z okuženo osebo (vaginalnim, oralnim, analnim), pri katerem okužena semenska tekočina, nožnični izločki ali kri zaidejo v telo izpostavljenega partnerja. Tveganje za SPO je večje pri ljudeh, ki pogosto menjavajo spolne partnerje, ki začnejo s spolnimi odnosi že v zgodnjem najstniškem obdobju ali prakticirajo spolno vedenje z večjim tveganjem za okužbo (npr. moški, ki imajo odnose z moškimi).

Bolezenski znaki spolno prenosljivih okužb

Eden najpogostejših bolezenskih znakov spolno prenosljive okužbe je prozoren, belkast ali gost rumen izcedek iz spolovila, ki mu je lahko pridruženo pogosto in/ali pekoče mokrenje. Predvsem pri ženskah izcedek ni vedno posledica take okužbe, a mora ženska nanjo pomisliti, če je imela tvegane spolne odnose. Več kot polovica bolnic z vnetjem materničnega vratu zaradi gonoreje ali klamidijske okužbe namreč nima izcedka, zato se okužbe ne zaveda in je ne zdravi. Ta nato nemo napreduje po rodilih in lahko povzroči trajno nepopravljive posledice, kot so neplodnost, zunajmaternična nosečnost ter kronična bolečina v spodnjem delu trebuha ali v križu. Klamidijska okužba sečnice pri ženskah lahko povzroči vnetje s pekočim ali bolečim mokrenjem, ki ga z običajnimi antibiotiki za zdravljenje okužbe sečil ne moremo pozdraviti. Okužbo lahko ženska nevede prenese tudi na svojega partnerja ali na plod oziroma novorojenca pri porajanju skozi okužen porodni kanal. Novorojenec lahko zboli z vnetjem oči ali s pljučnico. Nezdravljeni tovrstni okužbi lahko pri moškem povzročita kronično vnetje obmodka ali prostate. Gonoreja lahko vodi v sistemsko bolezen s prizadetostjo sklepov in kože, lahko pa tudi drugih organov (možganov, srca), klamidijska okužba pa lahko sproži vnetje sklepov ali povzroči spremembe na očeh. Drugi najpogostejši bolezenski znak spolno prenosljive okužbe je razjeda (ali več razjed) na spolovilu, lahko s pridruženimi povečanimi področnimi bezgavkami. Osamljena in povsem neboleča razjeda, nastala v povprečju osem tednov po tveganem spolnem odnosu, nakazuje na sifilis. Pojavi se na mestih intimnega stika, torej lahko tudi ob zadnjiku ali v ustni votlini, če gre za analne ali oralne spolne odnose.

Če je ne zdravimo, lahko pride do razsoja bakterije po telesu z zvišano temperaturo in gripi podobnimi znaki, izpuščajem in povečanimi bezgavkami. Bakterija nato ponikne in lahko po desetletju ali še pozneje povzroči življenje ogrožajoče posledice na srčno-žilnem sistemu ali v osrednjem živčevju. Razjede na spolovilu lahko povzroča tudi virus herpes simpleks (HSV) v obliki genitalnega herpesa. Po okužbi se skelečemu občutku na spolovilu pridruži gručica majhnih mehurčkov, napolnjenih z bistro tekočino. Ko ti počijo, nastane zelo boleča in neprijetna razjeda. Gručica mehurčkov ni nujno na spolovilu, lahko se pojavi bodisi nad sramno kostjo, v presredku, ob zadnjiku, na sedalu, nad križnico ali celo na stegnu. Ob tem se lahko, ni pa to nujno, pojavi tudi splošno slabo počutje z zvišano temperaturo. Bolezen se sama od sebe pozdravi po dobrem tednu dni, vendar pa je okužba s HSV doživljenjska in lahko proži ponavljajoče se zagone herpesa, ki so lahko tudi zelo pogosti. Z rednim dolgotrajnim uživanjem nizkih odmerkov protivirusnih učinkovin lahko ponavljanje takih zagonov preprečimo. Genitalne bradavice povzroča HPV, katerega določeni tipi lahko pri ženskah sprožijo nastanek raka na materničnem vratu, povezani pa so tudi z nastankom raka na zadnjiku ter bradavičastih tvorb na dihalih novorojencev in majhnih otrok. Pri večini okuženih virus po enem letu do dveh izgine, pri majhnem deležu okuženih pa lahko vztraja in z leti privede do hudih posledic. Zato mora vsaka ženska redno opravljati ginekološke preglede. Okužba s HBV se lahko izrazi z izbruhom zlatenice tudi do šest mesecev po tveganem spolnem vedenju. Vnetje jeter, ki ga povzroči, lahko pripelje bodisi do kroničnega nosilstva okužbe ali kronične prizadetosti organa, ki lahko z leti privede do ciroze ali celo raka na jetrih, ki je dokazano povezan s HBV. Težava je, da ta okužba pri skoraj polovici primerov poteka brez bolezenskih znakov in se je okuženi sploh ne zaveda. Enak problem pomeni okužba z virusom HIV, ki se lahko po štirih do šestih tednih odrazi s povsem neznačilno bolezensko sliko (zvišana temperatura, bolečine v žrelu, izpuščaj, povečane bezgavke), vendar je v tem obdobju žal zelo pogosto ne prepoznamo in lahko napreduje do življenje ogrožajočega stanja – aidsa.

Odkrivanje, zdravljenje in preprečevanje spolno prenosljivih okužb

Vsak tvegan spolni odnos lahko prinese tveganje za eno ali več spolno prenosljivih okužb hkrati. Posvet in pregled pri zdravniku specialistu (dermatovenerologu, infektologu, ginekologu, urologu) zato omogočata poglobljen vpogled v nevarnost, ki se ji je oseba izpostavila, izvedbo posebnih mikrobioloških preiskav na spolno prenosljive okužbe (z brisom spolovil ter odvzemom krvi in seča) in ustrezno protimikrobno zdravljenje oziroma nadaljnje ukrepanje. Vse to pripomore k ozdravitvi oziroma trajnemu nadzoru morda kronično okužene osebe, prepreči ponovne okužbe in njihovo nadaljnje širjenje, poskrbi pa tudi za ustrezen zdravstveni nadzor spolnega partnerja. Za preprečevanje določenih spolno prenosljivih okužb imamo na voljo dve učinkoviti in varni cepivi: cepivo proti hepatitisu B, ki je že od leta 1998 vključeno v nacionalni program cepljenja otrok pred vstopom v šolo, in novejše cepivo proti raku na materničnem vratu, ki le-tega lahko v dokajšnji meri prepreči in je bilo zato pred nekaj leti vključeno v program cepljenja deklic, starih enajst do dvanajst let.

Takoj k zdravniku

Osnovno priporočilo za preprečevanje spolno prenosljivih okužb je varno spolno življenje oziroma monogamno partnerstvo z zdravim partnerjem oziroma partnerko. Osebam, ki se predajajo tveganemu spolnemu življenju, svetujemo predvsem redno, dosledno in pravilno uporabo kondomov iz lateksa. Še neokuženim osebam svetujemo tudi cepljenje proti hepatitisu B, staršem deklet pred spolno aktivnim obdobjem pa, da jim omogočijo cepljenje proti raku na materničnem vratu. Ob pojavu kakršnihkoli navedenih simptomov je potreben takojšen obisk zdravnika.

tema 2 dr03

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112