Ko nas preseneti vnetje sečil

avg 13

Poletje nas z dolgimi, toplimi dnevi, obsijanimi s prijetnim soncem kar samo spodbuja k bolj aktivnemu in sproščenemu preživljanju prostega časa.

Poleti je treba še posebno paziti

tema 16 1V razvitem svetu je vnetje urinarnega trakta med najpogostejšimi infekcijskimi boleznimi nasploh in močno obremenjuje ambulante zdravnikov družinske medicine in urologov. Povzroča pa tudi precejšen strošek za družbo. V ZDA obišče zaradi vnetja sečil osebnega zdravnika devet milijonov bolnikov na leto, zaradi predpisovanja antibiotične terapije in spremljajočih neposrednih in posrednih stroškov pa je to več kot 1,6-milijardni zalogaj dolarjev za ameriško zdravstveno blagajno.

Na grobo delimo vnetja sečil na preprosta, nezapletena in zapletena. Najpogostejši dejavniki tveganja so spolni odnosi, uporaba kontracepcijske diafragme, nosečnost, urinska katetrizacija, ženski spol, postmenopavzno obdobje in že prebolela vnetja sečil.

Mikroorganizmi dosežejo sečila hematogeno (po krvi), limfogeno (po limfi), najpogosteje pa se povzpnejo retrogradno po sečnici. Ženske, ki imajo anatomsko veliko krajšo sečnico, tako zbolijo precej pogosteje kot moški. Bakterije, ki izhajajo iz črevesja, so tudi daleč najpogostejše povzročiteljice vnetij sečil. Na mestu, ki ga zasedejo, se sproži vnetni odgovor, ki povzroči tvorbo vnetnih celic.

Klinično se vnetje sečil pokaže z motnim, v hujših primerih tudi gnojavim, krvavim urinom, uriniranje spremljajo bolečine, poveča se njegova frekvenca. Če se pojavijo omenjeni znaki, obiščite osebnega zdravnika. Ta bo opravil ustrezno analizo urina, ob morebitnih ponavljajočih se okužbah oddal urin na mikrobiološko preiskavo (Sanford) in vas ustrezno zdravil. Laboratorijsko ugotavljamo v urinu vnetne celice (piurija), rdeče krvničke (hematurija), nitrite in bakterije (bakteriurija). Če se okužba ponavlja ali čutimo pri uriniranju ves čas nelagodje, imamo krvav urin in zvišano telesno temperaturo z bolečinami v ledvenem delu, svetujemo še ultrazvočni pregled trebuha in sečil ter pregled pri urologu. Velikokrat se za preprostim vnetjem sečil skriva težja bolezen, na primer rak sečnika.

tema 16 dr 1Preprosta vnetja sečil zdravimo zelo dobro. Na voljo imamo vrsto antibiotikov, ki dosežejo zadovoljivo koncentracijo v urinu in ne kvarijo ledvic, učinek pa dosežejo že po nekaj dneh, tako da terapija ni dolga (1 do 3 dni). Treba je uživati veliko tekočine (2 do 3 litre na dan). Čeprav učinkovitost brusnic ni bila znanstveno dokazana, svetujemo bolnikom tudi uživanje brusničnih preparatov. Zreli plodovi brusnice vsebujejo zelo veliko vitamina C. Po nekaterih raziskavah naj bi s svojimi antioksidantnimi učinki zavirali rast in razvoj bakterije E. coli, ki je najpogostejša povzročiteljica vnetij sečil (v 70 do 95 %).

Potreben je tudi zdrav način prehranjevanja, kar vključuje hrano, bogato z vitamini in minerali, veliko zaužite tekočine (čaji), odsvetujejo pa se alkohol, gazirane pijače in kava. Hrana naj bo manj začinjena, različna in vsekakor redna. Skrb za osebno higieno je posebnega pomena, prav tako pa tudi dovolj spanja in počitka. Ogibati se je treba stresu.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112