Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Uhajanje urina med spolnim odnosom

avg 13

Uhajanje urina med spolnim odnosom je dokaj pogosta težava, saj resne študije opisujejo, da urin med spolnimi odnosi občasno uhaja 10 do 24 odstotkom žensk. O tej težavi pa s svojim zdravnikom spregovori le 3 odstotke žensk, zato je zaupanje med pacientko in zdravnikom zelo pomembno.

Že leta 1950 je nemški zdravnik Grafenberg pisal o »ženski ejakulaciji«, uhajanju neke tekočine med doživljanjem orgazma. Takrat so mislili, da tekočina izvira iz Skenejevih žlez ob sečnici. Te žleze izločajo tekočino, ki je pri spolnih odnosih pomembna kot vlažilec (lubrikant), a so pri nenadnem velikem izlivu tekočine dokazali, da je ta tekočina urin.

Uhajanje urina delimo v dve vrsti. Dvema tretjinama žensk uhaja urin ob penetraciji (vstopu spolnega uda v nožnico), tretjini žensk pa ob doživljanju orgazma. Vzrok uhajanja urina pri penetraciji je povezan s stresno urinsko inkontinenco, vzrok uhajanja pri orgazmu pa je bolj povezan s čezmerno aktivnim sečnim mehurjem. Lahko gre tudi za mešano inkontinenco, pri kateri sta prisotni obe vrsti inkontinence.

Pri stresni inkontinenci je vzrok uhajanja urina v oslabelosti zapiralnega mehanizma sečnice, kar je posledica oslabelih mišic medeničnega dna, na katere vplivajo porodi, dviganje težkih bremen in predvsem genetska slabost tkiva, kjer lahko pride tudi do spuščanja rodil. Pri čezmerno aktivnem sečnem mehurju je osnovni vzrok v oživčenju sečnega mehurja.

Za natančno opredelitev vzroka je potreben pregled pri ginekologu.

Zdravljenje je večplastno

Osnova zdravljenja so vaje za krepitev mišic medeničnega dna (Keglove vaje). Priporočamo psihotrening, s katerim se naučimo odlagati začetek uriniranja. Svetujemo ogibanje kavi, pravemu čaju in alkoholu, ki pospešujejo izločanje urina. Pred spolnimi odnosi naj ženska izprazni sečni mehur.

tema 16 dr 2Pri čezmerno aktivnem sečnem mehurju uporabljamo zdravila antimuskarinike, ki vplivajo na gladke mišice sečnega mehurja.

Stresno inkontinenco zdravimo operativno z nameščanjem trakov pod sečnico (TVT) ali pa se odločimo za novejšo neinvazivno lasersko metodo, ki jo izvajamo ambulantno.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112