Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ko se pojavijo težave z uriniranjem

avg 13

Tanjši curek, kapljanje, prekinjanje, občutek nepopolnega praznjenja sečnega mehurja, pogosto uriniranje in napenjanje pri uriniranju so simptomi, ki opozarjajo, da je treba obiskati urologa. Govorimo o simptomih spodnjih sečil, ki sodijo med najpogostejše klinične težave starejših moških. Težave so pogostejše in bolj izrazite pri starejših, v zadnjih letih pa se pojavljajo tudi pri mlajših moških.

tema 16 dr 4Še nedolgo tega smo za vse težave krivili prostato, ki leži tik pod sečnim mehurjem, z leti raste in posledično zapira sečnico. Danes je jasno, da poleg prostate na težave vplivajo tudi drugi vzroki – rak sečnega mehurja, rak prostate, zapora v sečnici, vnetje prostate, vnetje sečil, kamen v spodnjih sečilih, nočna mikcija, prevelika aktivnost mišice sečnega mehurja … Vse te vzroke je treba izključiti, preden lahko bolniku predpišemo ustrezno terapijo.

Vsak moški, ki ima težave pri uriniranju, potrebuje pregled pri urologu. Z bolnikom se natančno pogovorimo, opravimo klinični pregled prostate skozi zadnjično odprtino in naročimo preiskave. Zelo pomembne preiskave so ultrazvok trebuha z oceno zastanka urina v sečnem mehurju po uriniranju, pregled krvi za PSA, pregled urina in t.i. uroflow – objektivna ocena pretoka urina. S temi preiskavami dobimo zelo dober vpogled v resnost bolnikovih težav in v ozadje, ki vpliva na simptome. Nemalokrat se za blagimi težavami pri uriniranju skriva zelo resna bolezen.

Pri ocenjevanju simptomov nam je v veliko pomoč vprašalnik IPSS (The Internatinal Prostate Symptom Score). Sestavljen je iz sedmih vprašanj, ki se nanašajo na simptome, in enega, ki se nanaša na kakovost življenja. Bolnik oceni stanje s točkami od 0 do 5, te pa se na koncu seštejejo in tako dobimo podatek, ki kaže, kako močno simptomi vplivajo na bolnikovo življenje. Če bolnik doseže 1 do 7 točk, govorimo o blagih simptomih, pri 8 do 19 o srednje hudih simptomih, pri 20 do 35 točkah pa o zelo hudih simptomih.

V veliko pomoč so nam tudi dnevniki uriniranja. Bolniki si nekaj dni natančno beležijo frekvenco uriniranja in količino izločenega urina. Urolog pregleda izvide in oceni, ali bolnik potrebuje zdravljenje. V začetni fazi poskušamo simptome omiliti brez uporabe zdravil in bolnik prejme le natančna navodila, ki blagodejno vplivajo na simptome. Če to ne pomaga, predpišemo zdravila. Na voljo je več različnih zdravil, ki delujejo na različnih prijemališčih in so zelo učinkovita. Lahko jih uporabljamo tudi v različnih kombinacijah. Če tudi zdravila nimajo učinka, bolnike operiramo. Z različnimi kirurškimi tehnikami razširimo sečno cev v predelu prostate in tako omogočimo boljši pretok seča.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112