Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Uhajanje urina

avg 13

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina ob povečanju tlaka v trebušni votlini, ki nastane ob kašljanju, kihanju, teku ali dviganju težjih bremen. Pojavlja se pri približno tretjini žensk ter se s starostjo poslabšuje in tako pomembno vpliva na kakovost življenja.

tema 16 2Vzroki uhajanja

Vzrok uhajanja urina je v slabosti podpornega tkiva sečnice in spremenjene lege sečnice. Slabost tkiva je lahko genetsko pogojena ali pa je posledica porodov, dvigovanja bremen in čezmerne telesne teže. Možnosti zdravljenja so različne. Na začetku svetujemo vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Mišice lahko spodbujamo z elektrostimulacijo ali magnetoterapijo, bolj učinkovite pa so operativne metode (klasična sprednja plastika s podpornimi šivi pod sečnico in vstavljanje trakov, imenovanih TVT, pod sečnico).

Lasersko zdravljenje

Najnovejša metoda je lasersko zdravljenje. Laser s toplotnim učinkom povzroča krčenje kolagena in njegovo ponovno rast, s tem pa se okrepi podpora sečnici. Postopek laserskega zdravljenja je podoben ginekološkemu pregledu. Ginekolog v nožnico vstavi tulec z lasersko sondo in z laserskim snopom osvetljuje sprednjo steno nožnice, nato pa s posebno sondo osvetljuje še vhod v nožnico. Postopek traja približno pol ure. Pacientka po posegu odide domov in lahko opravlja vsakodnevne dejavnosti. En teden odsvetujemo spolne odnose, tri tedne pa se je treba ogibati dviganju težjih bremen.

Uspešnost

Uspešnost laserskega zdravljenja ugotavljamo po enem mesecu, na kontrolnem pregledu. Kolagen se na novo tvori ves mesec. 95 odstotkov pacientk navaja bistveno izboljšanje urinske inkontinence, 70 odstotkov pacientk pa po štirih mesecih ni imelo več težav.

Lasersko pomlajevanje ohlapne nožnice

Sindrom ohlapne nožnice pomeni oslabitev stene nožnice, ki je posledica porodov, staranja in genetske slabosti tkiva. To lahko privede tudi do urinske inkontinence ter nelagodja pri športnih aktivnostih, kar pomembno vpliva na kakovost življenja. Ohlapno nožnico zdravimo z laserjem. Postopek je podoben laserskemu zdravljenju stresne urinske inkontinence (zgoraj). Laser spodbudi preoblikovanje kolagena, posledica pa sta zoženje in večja prožnost nožnice. Študije kažejo, da se nožnica zoži za petino. 94 odstotkov žensk občuti zožitev nožnice in navaja bolj zadovoljivo spolnost.

Laserska terapija je nova, uspešna in varna metoda zdravljenja

V primerjavi z operativnim zdravljenjem je laserska terapija manj invazivna, ne poškoduje tkiv in organov ter je neboleča, zato anestezija ni potrebna. Posebno primerna je tudi za starejše bolnice s kroničnimi boleznimi.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112