Nosečnost in porod

dec 08

Moderno družbo zaznamujejo spletne informacije in kot glavna vrednota materialno pogojen način življenja in razmišljanja. Vsepovsod so omejitve in priporočila, ki jim posameznik, ki ima najraje hitre, instantne rešitve, podleže. Čas postaja pomembna vrednota in vse manj je prostega časa, čemur sledi pomanjkanje telesne aktivnosti, sprostitve in časa za bližnje.

Pa vendar vsemu navkljub ostajata nosečnost in porod že tisočletja nespremenjena. Zato naj že na začetku poudarim kritičen odnos do spletnih informacij, upoštevanje lastnega življenjskega sloga (ne življenja po spletnih forumih) in trud za zdrav način življenja z redno telesno vadbo. Vaš izbrani ginekolog vam bo najbolje svetoval, zato ga vprašajte vse, kar vas zanima.

Nosečnost je enkratno obdobje ženske, ki s porodom vstopi v materinstvo, in zelo pomemben del njenega življenja. Nosečnost pa je tudi posebno obdobje, v katerem pride do pomembnih fizioloških, hormonskih in telesnih sprememb, ki so povezane z nosečniškimi težavami. Nosečnost ni bolezen, lahko pa to postane, zato jo skrbno spremljamo v posvetovalnicah za nosečnice.

tema meseca nosecnost 1 dr 20Spremljanje nosečnosti

Obisk pri ginekologu priporočamo že pred načrtovano nosečnostjo. Poleg pogovora o preteklih in spremljajočih bolezni, ki lahko vplivajo na nosečnost, svetujemo tudi jemanje folne kisline. Na začetku nosečnosti morate zdravnika vedno opozoriti, da ste noseči, saj so nekatera zdravila škodljiva za plod, prav tako pa so škodljivi tudi žarki gama pri rentgenskem sevanju.

Folna kislina je vitamin, ki preprečuje nepravilnosti pri razvoju živčevja (možganov in hrbtenjače) pri plodu. Preventivno jemanje folne kisline za več kot 70 odstotkov zmanjša tveganje nastanka nepravilnosti v razvoju živčevja. Jemanje folne kisline svetujemo že tri mesece pred načrtovano nosečnostjo. Zdravim nosečnicam svetujemo dnevno 0,4 mg folne kisline do konca dvanajstega tedna nosečnosti, tistim, ki imajo epilepsijo, obolenje živčevja ali pa so že rodile otroka z nepravilnostjo možganov ali hrbtenjače, pa svetujemo dnevno 4 mg folne kisline do konca nosečnosti.

V posvetovalnici dobi nosečnica materinsko knjižico, v katero zapisujemo podatke, preglede, izvide in ultrazvočne izvide. V nosečnosti predvidevamo približno deset pregledov, ki si sledijo v mesečnih intervalih. Nosečnici odvzamemo urin in kri za preiskave ter ji izmerimo krvni tlak in telesno težo.

 

Določitev krvne skupine

Vsem nosečnicam že ob prvem pregledu določimo krvno skupino in Rh-faktor. Če je Rh-faktor prisoten, govorimo o Rh D pozitivni krvni skupini, če ni prisoten, pa o Rh D negativni krvni skupini. Nosečnice z Rh D negativno krvjo, lahko nosijo plod z Rh D pozitivno krvjo, če je oče otroka Rh D pozitiven in je otrok podedoval očetovo krvno skupino. Če v nosečnosti pride do mešanja krvi med plodom in materjo, materin imunski sistem prepozna plodove krvničke kot tuje in začne delati protitelesa proti plodovim rdečim krvničkam. Protitelesa povzročijo razgradnjo plodovih rdečih krvničk, zaradi katerih se razvije slabokrvnost, lahko pa tudi resna bolezen ploda. Te zaplete preprečimo s preventivno injekcijo Rhogam, ki jo dobijo Rh D negativne nosečnice v 28. tednu nosečnosti.

Preiskava krvi na toksoplazmozo

Toksoplazma gondi je parazit, ki ga prenašajo mačke. Če se nosečnica s parazitom okuži v nosečnosti in je ne zdravimo, se okužba prenese na plod in povzroči okvaro. Nosečnice, ki nimajo protiteles, testiramo trikrat v nosečnosti. Tiste, ki so bile v stiku s parazitom in že imajo protitelesa, se ne morejo okužiti. Če pa pride do sveže okužbe v nosečnosti, sta potrebni zdravljenje z antibiotiki in natančno ultrazvočno spremljanje nosečnosti. Nosečnicam zato svetujemo redno umivanje rok, ogibanje mačkam ter umivanje zelenjave in sadja.

Test za nosečniško sladkorno bolezen

Hormonske spremembe povzročijo povečano odpornost proti inzulinu. Pri nosečnicah, ki že imajo motnjo v delovanju trebušne slinavke, se ta poveča tako, da se razvije nosečnostna sladkorna bolezen. Nosečnostna sladkorna bolezen večinoma izzveni po porodu.

Ultrazvočne preiskave v nosečnosti

Prvi ultrazvok

Prvi ultrazvočni pregled za potrditev nosečnosti najpogosteje opravimo po drugi izostali menstruaciji. Ker je nosečniški test lahko pozitiven že pred izostankom menstruacije, je z ultrazvočno preiskavo smiselno nekaj tednov počakati. S prvo ultrazvočno preiskavo ugotavljamo, ali je nosečnost v maternici, prisotnost plodovih srčnih utripov, število plodov v maternici ter velikost ploda in s tem trajanje nosečnosti.

Nuhalna svetlina

Ultrazvočno merjenje nuhalne svetline je presejalni test za ugotavljanje verjetnosti kromosomskih nepravilnosti, predvsem najpogostejše trisomije 21, ki jo poznamo pod imenom Downov sindrom. Ugotavljamo tudi nekatere redkejše kromosomske nepravilnost, kot sta trisomija 18 (Edwardsov sindrom) in trisomija 13 (Patuaujev sindrom). Ob združitvi jajčne celice in spermija, ki nosita po 23 kromosomov, nastane zarodek s 46 kromosomi. Če pride do napak pri mešanju kromosomov, se en kromosom potroji in nastane trisomija, najpogosteje 21. kromosoma, ki jo imenujemo Downov sindrom. Otroci z Downovim sindromom so telesno in duševno prizadeti.

Pogostost pojavljanja Downovega sindroma pri nepregledanih nosečnicah v Sloveniji je en otrok na šeststo živorojenih. Verjetnost za Downov sindrom narašča s starostjo nosečnice. Nuhalna svetlina je razdalja med kožo in hrbtenico na plodovem zatilju, ki jo predstavlja tekočina, ki zastaja v podkožju vratu in je pri zarodkih z Downovim sindromom povečana. Meritev nuhalne svetline opravljamo med 12. in 14. tednom nosečnosti. Ultrazvočna preiskava je za nosečnico in plod neškodljiva. Ob tem pregledamo celoten plod (nosno kost, srce, možgane itn.), izmerimo njegovo velikost in določimo trajanje nosečnosti. Na podlagi teh meritev in pregleda izračunamo verjetnost za Downov sindrom. Z meritvijo nuhalne svetline odkrijemo približno 80 odstotkov otrok z Downovim sindromom.

Zdaj je v veljavi že nov test, imenovan NIFTY. Pri tem testu iz materine krvi izoliramo DNK ploda. Test ni primerljiv z nuhalno svetino, kjer že vidimo plod in imamo ultrazvočne kriterije za napoved Downovega sindroma. Test NIFTY je neinvaziven test za odkrivanje kromosomskih anomalij. S testom z 99-odstotno zanesljivostjo določimo morebitno prisotnost trisomije kromosomov 21, 18 in 13. Test je povsem varen, saj nosečnici le odvzamemo kri za preiskavo. Sledi analiza v laboratoriju, v kateri iz materine krvi izoliramo DNK ploda. Test lahko opravimo že v 10. tednu nosečnosti. Če je izvid testa pozitiven, svetujemo invazivno preiskavo (amniocentezo ali horionsko biopsijo), s katero zanesljivo izključimo ali potrdimo prisotnost kromosomske anomalije.

Morfologija

Naslednji pomemben ultrazvočni pregled, morfologija, se opravi na polovici nosečnosti. Morfologija pomeni pregled organov ploda (njihov navidezni morfološki videz). Pregledamo plodove možgane, obraz, srce, ledvice, hrbtenico, sečni mehur, količino plodovnice in popkovnico. Preverimo tudi lego posteljice in količino plodovnice ter izmerimo presek glavice, presek trebuha in dolžino stegnenice ploda.

V zadnjem trimesečju z ultrazvokom ugotavljamo rast ploda. Iščemo plodove, pri katerih pride do zastoja rasti v maternici. Genetska predispozicija staršev je pomemben vzrok za majhen ali velik plod. Ugotavljamo tudi razvojne nepravilnosti in preverimo lego ploda.

Po pravilih zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji zdravi nosečnici pripadata dva ultrazvočna pregleda. Nosečnicam, ki so ob času poroda stare od petintrideset do sedemintrideset let, pa še meritev nuhalne svetline. Poudariti gre, da izbrani ginekolog opravi tiste preiskave, ki so potrebne in smiselne za otroka.

tema meseca nosecnost 2 dr 20Prehrana med nosečnostjo

Prehrana v nosečnosti je pomembna za zdrav razvoj in rast otroka in tudi za zdravje matere. Uživati je treba pestro in lokalno pridelano prehrano iz vseh skupin živil. Razen že opisane folne kisline, s tako prehrano zadostimo vsem potrebam po hranilih, mineralih in vitaminih. Nosečnica naj zaužije štiri do šest obrokov dnevno. V glavne obroke naj vključuje sadje in zelenjavo. Uživa naj tudi meso, posneto mleko in jajca. Ribe svetujemo dvakrat tedensko. Po začetni slabosti v začetku nosečnosti, v četrtem mesecu nastopi povečan apetit in nosečnica mora takrat zmanjšati obroke hrane.

V nosečnosti ne svetujemo mehkih in z žlahtno plesnijo obogatenih sirov, surovega mesa in surove morske hrane. Odsvetujemo tudi pitje alkohola, pitje kave in pravega čaja pa naj se omeji.

Telesna vadba med nosečnostjo

Telesna vadba med nosečnostjo ni prepovedana, ampak celo zelo priporočljiva. Pomembna je zaradi izboljšanja telesnega zdravja in tudi duševnega počutja. Preprečuje dejavnike tveganja v nosečnosti, kot so debelost, nosečnostna sladkorna bolezen in povišan krvni tlak. Vrsta vadbe naj bo odvisna od fizične pripravljenosti in motivacije. Svetujemo vse vrste hoje, tudi v klanec. Eden najbolj ugodnih športov v nosečnosti je plavanje, saj pri njem ni statičnega pritiska v trebuhu. Najboljše je plavanje v morju. Pri plavanju v bazenih je treba skrbeti za higieno in preoblačenje. Tek je koristen, a mora biti prilagojen zmožnosti nosečnice. V zimskem času je ugodna aerobika, ki navadno poteka pod strokovnim vodstvom.

Odsvetujemo vse ekstremne športe, kjer lahko pride do poškodb. Zaradi hormonskih sprememb in posledične ohlapnosti vezi ter povečane telesne teže je nosečnica bolj nagnjena k padcem. Intenzivnost vadbe naj se prilagodi počutju in stopnji zadihanosti.

Spolnost med nosečnostjo

Če želite zanositi, morate imeti spolne odnose, z njimi pa lahko brez posebnih omejitev nadaljujete tudi v nosečnosti. Seveda je spolnost odvisna tudi od hormonskih in fizioloških sprememb v nosečnosti. Spolni odnosi ne škodijo plodu, saj je ta varno spravljen v elastični maternici, zaščiten s plodovnico in ovoji. Opozoriti pa je treba, da orgazem in snovi v semenski tekočini lahko povzročajo krče maternice. Pri analnih odnosih je večja nevarnost prenosa škodljivih bakterij v nožnico. Spolnih odnosov ne svetujemo v primeru krvavitve, odpiranja materničnega ustja ali predležeče posteljice.

Potovanje med nosečnostjo

Pred potovanjem se posvetujte z izbranim družinskim zdravnikom in ginekologom. Odločitev za potovanje je odvisna od vaših izkušenj in življenjskega stila. Potovanje z letalom ne vpliva na nosečnost. Ker se na letalu pri čezoceanskih letih dolgo sedi, je večja verjetnost za trombozo (nastanek krvnih strdkov), zato se sprehodite po letalu in razgibavajte noge. Pred koncem nosečnosti in v začetni nosečnosti potovanja z letalom ne svetujemo. Če potujete v kraje z visoko malarično ogroženostjo, svetujemo antimalarike. V tropskih krajih skrbite za hidracijo, pred soncem pa se zaščitite s kremami in zaščitnimi oblačili. Tudi vzponov v visokogorje ali potapljanja ne svetujemo. V krajih s slabimi higienskimi razmerami pijte ustekleničeno vodo ali čaj in pazite, kakšno hrano uživate. Največja nevarnost na potovanju so nesreče pri prevozu. V avtu se vedno privežite z varnostnim pasom in med vožnjo naredite več postankov.

Nosečnice ginekološko pregledujemo v primeru težav in v določenih tednih nosečnosti. Najbolj se bojimo prezgodnjega poroda. To je rojstvo otroka pred 37. tednom. V Sloveniji se prezgodaj rodi šest odstotkov otrok. Ti otroci nimajo zrelih pljuč in možganov. Ginekolog ob sumu na prezgodnji porod izmeri tudi dolžino materničnega vratu z ultrazvokom, svetuje zdravila za dozorevanje otrokovih pljuč, v redkih primerih pa se odloči tudi za operacijo, pri kateri s šivom podveže maternični vrat.

Pregledi so proti koncu nosečnosti pogostejši. 96 odstotkov otrok se obrne v glavično vstavo, ti se bodo rojevali z glavo naprej. Proti koncu nosečnosti se pojavlja otrdevanje trebuha, otrokovi gibi so lahko manj intenzivni. Včasih se ginekolog odloči za odvzem brisa na streptokok skupine B, s katerim se lahko otrok okuži pri prehodu skozi porodni kanal. Če je bris na streptokok pozitiven, nosečnica ob porodu dobi antibiotično zaščito. Po 40. tednu ginekolog napoti nosečnico v porodnišnico.

Porod v porodnišnici

Porod je vstop v materinstvo. Nosečnica gre v porodnišnico zato, da bo rodila zdravega otroka. Porod v porodnišnici je varen in redki so resni zapleti, vse drugo: priprave, klistir, porodni položaji, rezanje presredka in porodna analgezija, so pomoč, da ženska lažje rodi. Zelo pomembno je, da vzpostavi dober odnos z babico in porodničarjem in da porodnica zaupa njunemu strokovnemu nadzoru. Pomembno je tudi samozaupanje, da sama zmore s porodom vstopiti v materinstvo. Babica ginekološko spremlja odpiranje materničnega vratu in spuščanje otroka skozi porodni kanal. Kondicijo otroka med porodom spremljamo s kardiotokografijo (CTG). Z vsakim popadkom je porodnica bližje veselemu dogodku. Popadki so boleči in tudi pri nas je zato vse bolj uveljavljena epiduralna analgezija. Epiduralna analgezija od vseh metod najbolj olajša bolečino, zato je rojevanje v epiduralni analgeziji res elegantno. Anestetik ne vpliva na otroka, vpliva pa na potek poroda. Ker je z njo podaljšana druga porodna doba, obstaja večja verjetnost za vakuumski porod, več pa je tudi raztrganin nožnice, zato je treba odločitev za analgezijo smiselno pretehtati. Večinoma ženske rodijo skozi nožnico in tak način poroda ima tudi najmanj zapletov. Če se otrok nepravilno suka skozi porodni kanal, se mu slabo godi, se ne more roditi ali pa je ogrožena porodnica, pa se porodničar odloči za carski rez.

Nosečnost in porod sta velika in večinoma zelo osrečujoča sprememba v življenju ženske, v partnerskem življenju in vsej družini. Na svetu smo zato, da bi (se) ljubili, in to naj bo vodilo in smisel vsega, kar je povezano z materjo, otrokom, partnerjem in okolico.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112