Kolonoskopija brez bolečin

feb 18

Ker je kolonoskopija pogosto neprijetna in včasih boleča, lahko preiskavo opravimo na prijaznejši način. Pregled lahko opravimo v analgosedaciji ali globoki sedaciji oziroma anesteziji.

Kaj je kolonoskopija?

Kolonoskopija je najpomembnejša diagnostična metoda za diagnostiko bolezenskih sprememb na debelem črevesju in danki. Preiskavo opravimo s posebnim medicinskim inštrumentom kolonoskopom, s katerim pregledamo notranjost debelega črevesja in danke. Zdravnik uvede aparat skozi zadnjično odprtino. Pri preiskavi si natančno ogleda sluznico črevesja, hkrati lahko s posebnimi kleščicami tudi odvzame vzorce tkiva za histološko preiskavo. Pri tem lahko opravi tudi polipektomijo, to je odstranitev izrastkov oziroma polipov. Kolonoskopija je zanesljiva diagnostična preiskava, pri kateri lahko odkrijemo pomembne predrakave in rakave spremembe v debelem črevesju in danki ter še nekatere druge bolezenske spremembe črevesne sluznice, kot so vnetne bolezni črevesja, divertikle in žilne spremembe.

Kako poteka preiskava?

Za dobro preglednost črevesja je pred preiskavo treba opraviti posebno čiščenje, ki ga izvajamo s posebnim režimom uživanja hrane nekaj dni pred posegom ter pitjem predpisane odvajalne tekočine neposredno pred preiskavo. Kolonoskopija traja povprečno 30 minut. Med preiskavo preiskovanec leži najprej na boku, nato pa na hrbtu. V konici inštrumenta je vgrajena kamera in izvor svetlobe, s pomočjo katere zdravnik ocenjuje črevesno sluznico. Med preiskavo zaradi boljše preglednosti v črevo vpihujemo manjšo količino ogljikovega dioksida. Zato lahko preiskovanci občutijo bolečino, napihnjenost, krče in pretakanje.

Ali je kolonoskopija lahko boleča?

Kolonoskopija je lahko neprijetna preiskava, pri nekaterih bolnikih pa tudi boleča. Med preiskavo vpihujemo v črevo plin ogljikov dioksid, in ko z inštrumentom prodiramo v svetlino črevesa, se to razširi. Bolečina nastane, ko ob endoskopskem pregledu pride do natega dela črevesja. Zdravnik endoskopist se temu poskuša izogniti, vendar kljub temu vedno ne more preprečiti bolečine. Preiskava je pogosto neprijetna pri preiskovancih z manjšo telesno težo ter pri osebah, ki so v preteklosti imele operacijo v predelu trebuha. Po operativnem posegu namreč v spodnjem delu trebuha nastanejo zarastline, ki ovirajo preiskavo.

Kolonoskopija brez bolečin

Ker je kolonoskopija pogosto neprijetna in včasih boleča, lahko preiskavo opravimo na prijaznejši način. Pregled lahko opravimo v analgosedaciji ali globoki sedaciji oziroma anesteziji.

Pregled v analgosedaciji

Pregled v analgosedaciji poteka tako, da bolniku pred preiskavo v žilo dodamo analgetik (zdravilo proti bolečinam) ter sedativ (zdravilo za pomirjanje). S tem dosežemo popolno umiritev, sprostitev ter zmanjšanje bolečin na najmanjšo možno mero. Med preiskavo je preiskovanec pri zavesti, lahko se zdravnikom tudi pogovarja. Bolečino lahko še vedno občuti, vendar je ta veliko manjša, kot bi bila brez zdravil. Sedacija, kot jo imenujemo, je varna za večino ljudi, pri katerih opravimo kolonoskopijo. Zapleti so redki. Najpogosteje pride do začasne in prehodne upočasnitve dihanja ali bitja srca. Zato med preiskavo redno spremljamo krvni tlak, srčni utrip in količino kisika v krvi. Če je treba, med preiskavo dovajamo kisik prek nosnega katetra, na voljo pa imamo tudi antidot (zdravilo, ki takoj izniči učinke sedativa), ki ga uporabimo ob morebitnem pojavu zapletov analgosedacije. Po kolonoskopiji v analgosedaciji ostanejo preiskovanci v opazovalnici še eno uro. Domov gredo s spremstvom. Ker zdravilo, ki povzroči sedacijo, podaljša reakcijski čas, je po preiskavi prepovedana vožnja avtomobila ter uživanje alkoholnih pijač. Priporočljivo je, da si preizkovanec na dan preiskave vzame čas za počitek in se ne vrača na delo.

Pregled v globoki sedaciji oziroma anesteziji

Najboljša metoda, da pregled opravimo brez bolečin, je kolonoskopija v globoki sedaciji oziroma kratki splošni anesteziji. Poseg je popolnoma varen, saj med preiskavo sodeluje tudi specialist anesteziolog. Pred preiskavo anesteziolog v žilo vbrizga zdravilo, s katerim preiskovanca uspava. Med preiskavo ta spi in se preiskave ne spomni, obenem tudi ne čuti bolečine. Anestezijo vodi zdravnik specialist anesteziolog. Anestezija je varna za večino ljudi, pri katerih opravimo kolonoskopijo. Zapleti so redki: lahko pride do začasne in prehodne upočasnitve dihanja ali bitja srca, občasno tudi do prehodnega prenehanja spontanega dihanja. Če se pojavijo, jih anesteziolog pravočasno ugotovi in zdravi, saj bolnika ves čas nadzoruje s pomočjo sodobnih aparatur. Zato med anestezijo redno spremljamo dihanje, krvni tlak, srčni utrip in količino kisika v krvi. Med preiskavo v anesteziji prek obrazne maske ves čas dovajamo kisik.

Pod strokovnim nadzorom je preiskovanec vsaj še eno uro po preiskavi v opazovalnici. Domov gre lahko v spremstvu odrasle osebe. Ker zdravila, ki jih uporabljamo med anestezijo, podaljšajo reakcijski čas tudi v budnem stanju, se po preiskavi v anesteziji ne sme voziti avtomobila ali uživati alkoholnih pijač. Priporočljivo je, da si na dan preiskave vzamete čas za počitek in se ne vračate na delo. Kolonoskopija v anesteziji se v tujini izvaja že rutinsko, medtem ko je pri nas na voljo le v določenih centrih. Prav zaradi strahu pred bolečinami se marsikdo za kolonoskopijo ne odloči. Za vaše zdravje in za zgodnje ugotavljanje morebitnih rakavih sprememb pa je zelo pomembno, da preiskavo opravite.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112