GERB – pogled gastroenterologa

mar 12

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je bolezen, ki nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik. Kisla želodčna vsebina draži sluznico požiralnika in lahko povzroči vnetje, erozije ali celo razjede na sluznici.

Želodčna vsebina lahko zaide v požiralnik pri vsakem človeku. Kadar so obdobja refluksa kratkotrajna, nimamo težav. To je običajni ali fiziološki refluks. Pri bolezenskem refluksu pa je vračanje želodčne vsebine pogostejše in dolgotrajno. Posledica bolezenskega refluksa je vnetje požiralnika, ki ga imenujemo tudi ezofagitis. Razjede in zožitve požiralnika nastanejo zaradi dolgotrajnega draženja sluznice in lahko tudi zakrvavijo. Nastale spremembe povečajo tudi možnosti za nastanek raka požiralnika.

Kaj povzroča GERB ?

Najpomembnejši vzrok prekomernega vračanja želodčne vsebine v požiralnik je nepravilno delovanje mišice spodnje zapiralke požiralnika. Nepravilno delovanje je lahko posledica hiatalne kile, nezdravega sloga življenja in delovanja nekaterih zdravil. Hiatalna kila je stanje, pri katerem del zgornjega dela želodca sega skozi trebušno prepono v prsno votlino, mišica zapiralka pa zaradi tega slabše deluje. Težave lahko povzroča tudi hrana, ki zmanjša moč spodnje mišice zapiralke požiralnika, kot so denimo kava, čokolada, alkohol, lešniki in orehi. Podoben učinek ima tudi nikotin. Povečano vračanje želodčne vsebine v požiralnik lahko povzroča tudi dvigovanje težkih bremen, uživanje obilnih obrokov hrane in ležanje takoj po jedi. Gre za eno najpogostejših kroničnih težav, za katero iz leta v leto trpi več ljudi.

Kako ugotovimo GERB?

Zdravnik lahko že iz pogovora o simptomih z veliko verjetnostjo ugotovi, da gre za GERB. Bolnikom s hudimi in dolgotrajnimi težavami napravimo endoskopski pregled zgornjih prebavil. Z gastroskopom natančno pregledamo sluznico požiralnika, želodca in dvanajstnika. Na sluznici požiralnika lahko ugotovimo spremembe, ki so posledica zatekanja želodčne vsebine in kisline v požiralnik. Najdemo lahko pordelo in vneto sluznico, drobne poškodbe sluznice (erozije) ali celo razjede na sluznici. Običajno je poškodovana sluznica spodnjega dela požiralnika in prehod med požiralnikom in želodcem. Z gastroskopijo lahko ugotovimo predrakave spremembe pri ljudeh z dolgotrajno refluksno boleznijo in tudi raka požiralnika. Stopnjo okvare sluznice požiralnika ocenjujemo s črkami A, B, C ali D. Črka A pomeni majhno okvaro, hujše okvare označimo s črkama B in C ter najhujše s črko D. Pri endoskopskem pregledu pogosto najdemo notranjo kilo, za katero uporabljamo izraz hiatalna hernija. To je premik dela želodca iz trebušne votline v prsni koš.

Kako zdravimo GERB?

Danes imamo na voljo učinkovita zdravila za zdravljenje GERB. To so zaviralci protonske črpalke, ki najučinkoviteje zavirajo izločanje želodčne kisline, zmanjšujejo kislost želodčne vsebine in s tem dražeče delovanje in so zato pri zdravljenju GERB najuspešnejši. Predpiše jih zdravnik na recept. Pri bolnikih, ki jim z endoskopskim pregledom ugotovimo refluksni ezofagitis višje stopnje, so zaviralci protonske črpalke edino zdravilo, ki uspešno odpravi težave in omogoči celjenje sluznice požiralnika. Težave pri blažjih oblikah lajšajo tudi antacidi in zaviralci receptorjev H2. Zdravljenje GERB je ponavadi dolgotrajno in lahko traja več let. Kadar zdravljenje ni učinkovito, se lahko odločimo tudi za operacijo. Imenujemo jo fundoplikacija. S posebno tehniko napravimo zatesnitev v področju spodnje zapiralke požiralnika in preprečimo zatekanje želodčne kisline.

Kaj lahko storimo sami

Sami lahko spremenimo način življenja. Uživamo manjše obroke hrane večkrat na dan in se izogibamo hrani pred spanjem. Z jedilnika izključimo živila, ki nam povzročajo težave: kava, čokolada, alkohol, lešniki in orehi, mastna in močno začinjena hrana, sladkarije in sok citrusov. Opustimo kajenje in skrbimo za primerno telesno težo. Tudi spanje s privzdignjenim vzglavjem lahko odpravi težave. Če kljub tem ukrepom težave še vztrajajo, moramo obiskati zdravnika.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112