Trije stebri zaščite kože pred soncem

jun 12

Da bomo ohranili lepo in zdravo kožo tudi na stara leta, moramo upoštevati nekaj pravil varnega obnašanja na soncu. Ta temeljijo na treh vrstah ukrepov.

Zelo pomembno je, da preprečimo nastanek sončne opekline, čeprav obstajajo dokazi, da kožo dolgoročno okvarijo že manjši odmerki UV-žarkov, ki opekline še ne povzročijo. Okvare se bodo dolgoročno, čez desetletja pokazale kot prehitro postarana koža ali celo kožni rak.

dr26 zascita 2

Izogibanje soncu v času njegove največje moči

Prvi ukrep je najpomembnejši. Med 10. in 16. uro je sončno sevanje najmočnejše in takrat so možnosti za okvare kože največje. V tem času se ne izpostavljajmo soncu, če to ni nujno potrebno. Omejimo aktivnosti na prostem. Aktivno iščimo senco ali se umaknimo v notranjost bivališč. Pri načrtovanju svojih prostočasnih aktivnosti upoštevajmo UV-indeks, ki je del vremenske napovedi. Pove nam, kakšna je moč sončnih žarkov. Le kadar je vrednost UV-indeksa 1 ali 2, smo popolnoma varni. Takrat dodatne zaščite ne potrebujemo. Ob vrednostih od 7 do 9 je izpostavljenost velika. Ob vrednosti 10 ali več je najbolje, da se soncu povsem izognemo.

Zaščita kože z oblačili in pokrivali

Ker izogibanje soncu v času njegove največje moči ni vedno mogoče, moramo kožo zaščititi tudi z oblačili in pokrivali. To predstavlja drugi ukrep. Kožo v čim večji meri pokrijmo z oblačili, ki naj ne bodo pretanka ali preredko tkana. Oblačila temnejših barv zaščitijo bolje kot svetlejša. Dostopne so tudi posebne tkanine, ki pred soncem odlično ščitijo in nosijo oznako UPF (ultraviolet protection factor). Uporabimo pokrivalo za glavo, ki naj dobro zaščiti obraz in uhlje. Primerni so klobuki s širokimi krajci ali legionarske čepice, ki dobro pokrijejo tudi vrat in uhlje. Oči zaščitimo s kakovostnimi sončnimi očali.

Uporaba krem z zaščitnim faktorjem

To je tretji in zadnji ukrep, ki naši koži omogoči, da ostane nepoškodovana in zdrava. Kreme za zaščito pred soncem vsebujejo zaščitne filtre, ki ščitijo kožo pred škodljivim delovanjem UV-žarkov. Na voljo so tudi losjoni, geli in pršila, ki jih izberemo glede na tip in poraščenost kože. Ločimo med fizikalnimi in kemičnimi filtri. V zaščitnih pripravkih so običajno prisotni oboji v najrazličnejših kombinacijah. Med fizikalne filtre uvrščamo titanov dioksid in cinkov oksid. To so mineralni delci, ki na površini kože odbijajo UV-B in UV-A žarke in jim ne pustijo, da bi prodrli globlje v kožo. Delujejo kot drobna zrcalca. Ob stiku s sončnimi žarki se ne spremenijo. Kemični filtri so različne spojine, ki kožo zaščitijo tako, da absorbirajo UV-B in UV-A žarke in se ob prevzemu njihove energije kemično spremenijo. Na ta način zaščitijo kožne celice pred poškodbami, vendar se ob tem sčasoma porabljajo in postanejo neučinkoviti. Zato je nanos zaščitne kreme treba obnoviti vsaki dve uri.

Kaj pomeni zaščitni faktor?

ZF ali SPF (sun protection factor) je oznaka, ki je navedena na embalaži zaščitnega pripravka. Pomeni, kolikokrat dlje smo lahko na soncu brez pojava opekline, kot če bi bila naša koža popolnoma nezaščitena. Večji ko je ZF, boljša je zaščita pred žarki UV-B. Pripravek z ZF 30 nam omogoči, da se na soncu, ne da bi bili opečeni, zadržimo tridesetkrat dlje kot nezaščiteni. Stoodstotna zaščita ne obstaja. ZF 15 nas zaščiti pred približno 94 odstotki žarkov UV-B, ki pridejo do kože, ZF 30 pa pred 97 odstotki. Prvi torej v kožo spusti šest odstotkov žarkov, medtem kot drugi le tri odstotke.

Omenjena zaščita velja le, če so pripravki naneseni na kožo v dovolj debelem sloju (2 mg/cm2). Za zaščito celotnega telesa tako odrasel človek potrebuje 35 ml zaščitne kreme, kar je približno dve veliki žlici. Ker kremo namažemo v pretankem sloju – ponavadi uporabimo le polovico ali celo tretjino priporočene količine, dermatologi svetujemo uporabo visokih ZF, 30 ali več, ki ob tanjšem nanosu še vedno zagotavljajo dobro zaščito. Dober zaščitni pripravek nas mora ščititi tudi pred žarki UV-A, ki so prav tako škodljivi.

Pravilna uporaba zaščitnih pripravkov

Izberemo kakovostno zaščitno kremo z ustreznim ZF glede na barvo polti oziroma občutljivost kože na sonce. Tisti, ki jih sonce le redko opeče in hitro porjavijo, lahko izberejo ZF 15–30. Tisti, ki imajo svetlo polt, so hitro opečeni in le počasi ali nikoli ne porjavijo, morajo poseči po močnejši zaščiti, 50 ali 50+. Zaščitno kremo moramo na kožo nanesti 30 minut, preden gremo na sonce, v dovolj debelem sloju in enakomerno. Vsaki dve ali tri ure, po vsakem kopanju in otiranju z brisačo je treba nanos obnoviti. Ne smemo pozabiti na uhlje, tilnik in stopala.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112