Težave z zgago ali GERB?

okt 22

Dolgujemo vam še predstavitev bolezni, ki jo skriva kratica GERB. Gastroezofagealna refluksna bolezen nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik. Kisla želodčna vsebina draži sluznico požiralnika in povzroča zgago. Lahko povzroči tudi vnetje, erozije ali celo razjede na sluznici.

Zgaga je pekoč občutek ali nelagodje v predelu za prsnico, ki se širi od žličke proti žrelu, pojavi pa se kmalu po obroku hrane. Ocenjujejo, da ima težave z zgago vsak deseti človek. Poleg zgage lahko GERB povzroča tudi občutek cmoka v žrelu, hripavost, dražeč kašelj in napade težkega dihanja.

Od običajnih težavic do bolezni

Želodčna vsebina lahko v požiralnik zaide pri vsakomer. Kadar so obdobja refluksa kratkotrajna, nimamo težav. To je običajni ali fiziološki refluks. Pri bolezenskem refluksu pa je vračanje želodčne vsebine pogostejše in dolgotrajnejše. Posledica bolezenskega refluksa je vnetje požiralnika, ki ga imenujemo tudi ezofagitis. Razjede in zožitve požiralnika nastanejo zaradi dolgotrajnega draženja sluznice in lahko tudi zakrvavijo. Nastale spremembe povečajo tudi možnosti za nastanek raka požiralnika.

Kako ugotovimo GERB

Zdravnik lahko že iz pogovora o simptomih z veliko verjetnostjo ugotovi, da gre za GERB. Včasih se odloči tudi za preiskave, kot ZA VSE PREBAVNE TEŽAVE NaturaMedica d.o.o. Ste zaprti, vas napenja, imate krče, bolečine v trebuhu, vas tišči, imate razdražljivo črevo, vas boli ob iztrebljanju? Se počutite, kot da boste počili in vam hrana po zaužitju kar noče in noče iz želodca? Vas peče zgaga, se vam spahuje, za nameček pa vam nagajajo še vetrovi? Rešitev je Caricol. Caricol je edinstven, 100-odstotno naraven pripravek s papajo, ki se preprosto zaužije po obroku. S svojimi encimi in prebavnimi lastnostmi poskrbi za učinkovito in urejeno prebavo ter prinaša notranji mir za vaše črevesje. Vaša prebavila se napolnijo z energijo, zato se zaužita hrana laže prebavi in za seboj pusti le odlično počutje za vaš vsakodnevni nasmešek. Bio izdelek Caricol je primeren za odrasle, otroke, nosečnice in doječe matere. Na voljo je v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel.: 03/56 300 22, 040/ 214 620. UČINKOVITO OD ŽELODCA DO KONCA ČREVESJA so endoskopija zgornjih prebavil (gastroskopija), merjenje kislosti v spodnji tretjini požiralnika (pH-metrija) in merjenje delovanja spodnje zapiralke požiralnika (manometrija). Pomembno je, da s preiskavami izključi nevarno rakasto bolezen, ki jo je treba zdraviti popolnoma drugače.

Manjši obroki, odpoved kavi in spanje z dvignjenim vzglavjem

K zdravljenju prispeva sprememba načina življenja. Uživamo manjše obroke hrane večkrat na dan in se izogibamo hrani pred spanjem. Z jedilnika izključimo živila, ki nam povzročajo težave, kot so kava, čokolada, alkohol, lešniki in orehi, mastna in močno začinjena hrana, sladkarije, sok citrusov … Opustimo kajenje in skrbimo za primerno telesno težo ter spimo s privzdignjenim vzglavjem. Pri blagih težavah lahko začnemo tudi samozdravljenje, kar pomeni, da v lekarni kupimo zdravila, ki jih dobimo brez recepta (antacidi in zaviralci receptorjev H2). Če po dveh tednih samozdravljenja težave še vztrajajo, moramo obiskati zdravnika. Danes imamo na voljo učinkovita zdravila za zdravljenje GERB. To so zaviralci protonske črpalke, ki jih predpiše zdravnik na recept, z njimi zmanjšujemo kislost želodčne vsebine in s tem dražeče delovanje. Ne vplivamo pa na vračanje želodčne vsebine v požiralnik. Zdravljenje GERB je ponavadi dolgotrajno in lahko traja več let.

Kdaj je potrebna gastroskopija?

Gastroskopijo svetujemo ljudem z neopredeljeno bolečino v trebuhu ali v prsnem košu, z zgago, napihovanjem in spahovanjem, s sumom na celiakijo, predvsem pa, če ima bolnik alarmantne znake, ki so:

  • ponavljajoča se bolečina v zgornjem delu trebuha,
  • nehotna izguba telesne teže,
  • težko požiranje ali zatikanje hrane,
  • krvavitev iz prebavil (bruhanje krvi ali odvajanje črnega blata),
  • slabokrvnost,
  • trdovratno bruhanje,
  • tipna masa v trebuhu,
  • povečane lokalne bezgavke.
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112