Žolčnik – majhen organ, ki lahko povzroča velike težave

okt 22

Žolčnik pri človeku meri okrog osem centimetrov v dolžino in ima štiri centimetre premera ter je temnozelene barve. Barvo mu daje vsebina, žolč, ki je v črevesju pomemben za prebavo maščob.

Na enem mestu smo zbrali tri najpogostejše bolezenske spremembe žolčnika.

1. Žolčni kamni

Žolčni kamni so ena najpogostejših bolezni sodobnega človeka. Po zadnjih podatkih jih ima kar deset odstotkov odraslih. Glede na sestavo so lahko holesterolni, pigmentni ali mešani. Prvi so od vseh najpogostejši. Kamni so lahko različno veliki, od nekaj milimetrov (pesek) do nekaj centimetrov.

Nevarnost za nastanek

Ženski spol je pomemben dejavnik tveganja: ženske med 30. in 40. letom starosti imajo žolčne kamne trikrat pogosteje kot moški, pozneje, po 60. letu starosti, pa le še 20 od- TEMA MESECA stotkov pogosteje kot moški. Kamni pogosto nastanejo med nosečnostjo ter med hitro izgubo telesne teže. Posebej nevarne so shujševalne diete z zelo nizkim vnosom kalorij. Pojav žolčnih kamnov se povečuje s starostjo, povezan pa je tudi z nekaterimi boleznimi (sladkorna bolezen, jetrna ciroza) in določenimi zdravili. Med dejavnike tveganja sodi tudi debelost, saj imajo debeli kamne trikrat pogosteje, pomembna pa je tudi dednost.

Težave, ki jih povzročajo

Večina ljudi, pri katerih odkrijemo žolčne kamne, nima težav. Odkrijemo jih naključno ob preventivnem ultrazvočnem pregledu trebuha ali ultrazvočnem pregledu zaradi drugih težav. Ocenjujemo, da bo le 20 odstotkov ljudi z naključno odkritimi žolčnimi kamni v 15 letih imelo težave.

Najpogostejša težava, ki jo povzročajo žolčni kamni, je bolečina, ki jo strokovno imenujemo biliarna kolika. Pojavi se ponavadi v desnem zgornjem predelu trebuha, lahko tudi v »žlički« in se širi proti hrbtu. Čeprav se imenuje kolika, je ponavadi stalna bolečina, traja lahko eno uro ali več in nato postopoma izzveni, spremlja pa jo lahko slabost ali bruhanje. Bolečina nastane ob kontrakcijah žolčnika ob tem, ko kamni zaprejo izvodilo žolčevoda. Pogosto je sprožilni dejavnik obrok mastne hrane. Če bolečina ne popusti in se pojavita tudi vročina in bruhanje, moramo pomisliti na zaplete: vnetje žolčnika ali žolčevoda, prehod kamna v žolčevod in posledično vnetje trebušne slinavke.

Kako postavimo diagnozo

Pri kliničnem pregledu bolnika z žolčnimi kamni zdravnik ponavadi ne najde posebnosti, tudi laboratorijski izvidi so največkrat normalni. Zelo zanesljiva preiskovalna metoda je ultrazvočni pregled trebuha, ki je popolnoma neškodljiv in neboleč. Bolnik mora biti tešč, zdravnik pa pregleda žolčnik s posebno ultrazvočno sondo. Če so se pri bolniku razvili zapleti, so lahko v krvi prisotni znaki vnetja, povišani encimi jeter ter trebušne slinavke, na ultrazvočni preiskavi trebuha pa lahko najdemo znake vnetja žolčnika, odkrijemo lahko kamen v žolčevodu ali pa znake vnetja trebušne slinavke.

Kaj pa zdravljenje?

Odstranitev žolčnika pri bolnikih, pri katerih ugotovimo žolčne kamne naključno in so brez težav, ni potrebna. Izjema so bolniki, pri katerih ugotovimo »porcelanast žolčnik«, kamne, ki so večji kot dva ali tri centimetre ter če je poleg kamna v žolčniku prisoten tudi polip.

Bolnike, ki imajo zaradi žolčnih kamnov napad krčevitih bolečin v zgornjem delu trebuha desno, je treba zdraviti. Najprej z zdravili ublažimo bolečine, bolnik pa se mora držati žolčne diete. Ponavadi sledi operativna terapija oziroma odstranitev žolčnika. Večino posegov danes opravimo laparoskopsko – kirurg operira skozi majhna vstopna mesta na trebušni steni s pomočjo kamere, ki sliko prenaša na zaslon. Med ljudstvom se je udomačil izraz »lasersko operiranje kamnov«, ki pa ni pravilen. Prednost laparoskopske operacije je, da je okrevanje precej hitrejše in lahko bolnik bolnišnico ponavadi zapusti že drugi dan po operaciji. V nekaterih primerih pa je vendarle še vedno potrebna klasična operacija.

Če se je razvilo vnetje žolčnika, je potrebna dodatna antibiotična terapija, kar vedno poteka v bolnišnici. Potreben je post, bolnik dobiva sredstva za lajšanje bolečin, infuzije in antibiotik, največkrat se odločamo za čimprejšnjo odstranitev žolčnika. Ostale zaplete žolčnih kamnov (vnetje trebušne slinavke, vnetje žolčevoda, kamne v žolčevodu) prav tako zdravimo v bolnišnici.

2. Polipi žolčnika

Polipi žolčnika so izrastki, ki rastejo v svetlino žolčnika, največkrat so sestavljeni iz skupkov holesterola (holesterolni polipi), ponavadi so manjši in jih je več. Poleg njih v žolčniku najdemo adenome in vnetne polipe. Polipi, ki jih največkrat odkrijemo naključno ob ultrazvočni preiskavi trebuha, največkrat ne povzročajo težav, občasno pa so lahko prisotne bolečine v desnem zgornjem predelu trebuha. Če so veliki deset milimetrov ali več, je zaradi večje verjetnosti razvoja raka potrebna odstranitev žolčnika. Ta je potrebna tudi v primeru, ko je poleg polipa v žolčniku prisoten kamen. Po postavitvi diagnoze so potrebne redne ultrazvočne kontrole; prva običajno čez šest mesecev, nato pa enkrat na leto.

3. Rak žolčnika

Rak žolčnika je sorazmerno redka bolezen. Pogosto se razvije pri bolnikih, ki imajo velike žolčne kamne ter iz večjih polipov žolčnika. Ženske zbolevajo pogosteje kot moški, vrh obolevnosti pa je pri 70 letih. Dokler se rak ne razširi skozi steno žolčnika, ne povzroča nobenih težav. Nato se pojavijo neznačilni simptomi: bolečine v zgornjem delu trebuha, bruhanje, slabost, hujšanje, bolniki lahko postanejo rumeni … Bolezen je ozdravljiva le v začetni obliki.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112