Letošnji začetek sezone cvetnega prahu je pozen

mar 12

Piše: Andreja Kofol Seliger

V povprečju se namreč začne že v prvem tednu februarja. Potek sezone je odvisen od vremena, predvsem od temperatur zraka.

V prvi polovici marca je v zraku še vedno cvetni prah leske in jelše, cvetenje se pomika višje v hribe. V nižinah sprošča cvetni prah jesen. Težave lahko povzroča preobčutljivim na oljko zaradi navzkrižne reaktivnosti med alergeni. V zraku je tudi cvetni prah topola, vrbe, bresta, njihov cvetni prah je nizko alergen. Konec marca se bo začela sezona pojavljanja visoko alergenega cvetnega prahu breze in sorodnega gabra. V Primorju bodo v marcu cvetele ciprese.

April je s cvetnim prahom najbolj obremenjen mesec. To je čas, ko zacvetijo gozdovi in drevesa po parkih. V večletnem povprečju se sezona cvetnega prahu breze začne konec marca ali v začetku aprila. Cvetni prah breze je eden od glavnih povzročiteljev senenega nahoda spomladi. Visoke obremenitve zraka lahko trajajo ves april. Posamezniki, preobčutljivi na cvetni prah breze, imajo lahko težave tudi s cvetnim prahom gabra, hrasta, bukve in pravega kostanja. Cvetni prah gabra, hrasta in bukve je prisoten v aprilu in maju, pravi kostanj zacveti v juniju.

Andreja Kofol Seliger je zaposlena na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (OJM Ljubljana, Skupina za aerobiologijo).

Koledar pojavljanja cvetnega prahu

 

 

Andreja Kofol Seliger je zaposlena na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (OJM Ljubljana, Skupina za aerobiologijo).

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112